Bogdan Aurescu, la Times Radio: Avem o prezență masivă a armatei ruse în Ucraina și Belarus, care a devenit de facto un district militar al Rusiei. Trebuie să ne adaptăm și să adoptăm o nouă postură pe Flancul Estic al NATO

Bogdan Aurescu, la Times Radio: Avem o prezență masivă a armatei ruse în Ucraina și Belarus, care a devenit de facto un district militar al Rusiei. Trebuie să ne adaptăm și să adoptăm o nouă postură pe Flancul Estic al NATO
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a explicat pentru Times Radio că Alianța Nord-Atlantică trebuie să adapteze postura de pe Flancul Estic la noua realitate de securitate din regiune, având în vedere că există o prezență masivă a armatei ruse în Ucraina și în Belarus, „care a devenit de facto un district militar al Rusiei”.

Bogdan Aurescu: „Sporirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic înseamnă mai multe trupe NATO în România”

„Vineri, am avut, și am luat parte și eu, o Reuniune a Miniștrilor de Afaceri Externe la Bruxelles și am discutat despre ce tip de răspuns ar trebui să dea NATO la agresiunea Rusiei. Ne-am concentrat pe măsurile pentru o consolidare consistentă a posturii de descurajare și apărare pe Falncul Estic al NATO, unde se află România. În ceea ce privește România, suntem aliatul cel mai apropiat de epicentrul din Ucraina, pentru că avem cu Ucraina cea mai lungă frontieră terestră aliată, peste 400 de mile. Crimeea este cam la 200 de mile de coasta României, peste bazinul nord-vestic al Mării Negre. Așa că suntem foarte aproape de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a explicat șeful diplomației române.

Bogdan Aurescu spune că tocmai de aceea a și pledat pentru sporirea prezenței aliate în România.

„Și am pledat pentru crearea rapidă a Grupului de Luptă în România, conform modelului care este deja utilizat în partea nordică a Flancului Estic, în statele baltice și în Polonia. În timpul întrevederii de la Bruxelles, vineri, am pledat de asemenea pentru regândirea filosofiei, a conceptului, a structurii și a elementelor constitutive ale posturii NATO pe Flancul Estic, pentru că atunci când am început să o construim, după 2014, declanșatorul a fost ocuparea ilegală a Crimeii de către Rusia. Însă acum, trebuie să adaptăm această postură la faptul că avem o prezență masivă a armatei ruse în Ucraina, în Belarus, care a devenit de facto un district militar al Rusiei. Așa că trebuie să ne adaptăm și să adoptăm o nouă postură pe Flancul Estic”, a adăugat ministrul, care a vorbit și despre situația refugiaților ucraineni.

Oficialul s-a arătat încrezător că inițiativa se va materializa curând.

„Acesta este răspunsul pe care NATO ar trebui să îl dea cât mai curând posibil și sunt destul de încrezător, văzând reacțiile colegilor mei la Ministeriala de Afaceri Externe de vineri, că acest lucru va deveni curând realitate”, a mai spus el.

Întrebat dacă și-ar dori să vadă mai multe trupe NATO staționate permanent în România, șeful diplomației române a explicat: „Da, acesta este rostul poziției mele, pe care deja v-am explicat-o. Sporirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic înseamnă mai multe trupe NATO în România. Am primit deja mai multe trupe ale Statelor Unite în România, 1.000 de militari deja dislocați în urmă două săptămâni, deja am început să primim armata franceză pe pământ românesc”.

Urmăriți B1TV.ro și pe