Bogdan Aurescu, maraton de întâlniri bilaterale la Antalya Diplomacy Forum. Șeful MAE avut întrevederi cu 6 omologi, printre care cel polonez și cel ucrainean, cu Secretarul General OCDE și cu un reprezentant special (FOTO)

Bogdan Aurescu, maraton de întâlniri bilaterale la Antalya Diplomacy Forum. Șeful MAE avut întrevederi cu 6 omologi, printre care cel polonez și cel ucrainean, cu Secretarul General OCDE și cu un reprezentant special (FOTO)
Foto: Ministerul de Externe / Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat vineri și sâmbătă la Antalya Diplomacy Forum, iar în marja evenimentului a avut în total opt întâlniri bilaterale. Astfel, șeful MAE a avut întrevederi cu Secretarul General al OCDE, Mathias Comann, precum și cu șase omologi, printre care cel polonez, Zbigniew Rau, dar și cel ucrainean, Dmytro Kuleba.

Ce au discutat Bogdan Aurescu și Secretarul General al OCDE, în marja Antalya Diplomacy Forum

Cu Mathias Comann, Bogdan Aurescu s-a întâlnit sâmbătă, 19 iunie. În acest context, ministrul Afacerilor Externea reconfirmat angajamentul politic al Guvernului României și larga susținere din partea forțelor politice și a societății românești față de obiectivul strategic al aderării țării noastre la OCDE cât mai curând posibil, notează MAE.

„În continuarea discuției telefonice avute cu oficialul OCDE la 15 aprilie 2021, după nominalizarea în funcție a acestuia, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul României pentru ca, pe durata mandatului noului Secretar General, OCDE să-și consolideze rolul determinant în configurarea politicilor economice globale și în identificarea celor mai potrivite soluții la provocările cu care se confruntă economia lumii, inclusiv la cea privind relansarea economică post pandemică. Ministrul Bogdan Aurescu a confirmat că autoritățile române împărtășesc prioritățile noului Secretar General al OCDE și că țara noastră este pregătită să coopereze activ cu structurile OCDE și să sprijine demersurile Secretarului General în dosarele de actualitate de pe agenda organizației”, se arată în comunicatul MAE.


foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu a trecut în revistă contribuțiile recente ale României la activitatea OCDE și a subliniatcă țara noastră împărtășește același sistem de valori cu organizația și a reiterat argumentele care susțin soliditatea candidaturii noastre, precum și eforturile constante ale României de amplificare și diversificare a cooperării cu structurile de lucru ale organizației.

„Șeful diplomației române a reconfirmat angajamentul politic al Guvernului României și larga susținere din partea forțelor politice și a societății românești față de obiectivul strategic al aderării României la OCDE cât mai curând posibil. Șeful diplomației române a salutat decizia Secretarului General de a plasa extinderea organizației ca domeniu principal de acțiune în perioada următoare și a discutat cu acesta perspectivele de progres concret pe acest subiect”, a mai precizat MAE.

În maratonul de întâlniri bilaterale, șeful MAE a avut o întrevedere și cu omologul polonez

Tot sâmbătă, 19 iunie, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu omologul său polonez, Zbigniew Rau, ocazie cu care cei doi oficiali au subliniat caracterul excepțional al dialogului bilateral, reconfirmat recent și prin vizita președintelui polonez Andrzej Duda în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis. De asemenea, conform MAE, a fost apreciată coordonarea frecventă și de substanță la nivelul ministerelor afacerilor externe.


foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

„Ministrul Bogdan Aurescu și omologul său polonez Zbigniew Rau au evidențiat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, pus în valoare și de ședința comună de guvern, preconizată pentru toamna anului 2021. Cei doi demnitari au avut un schimb aprofundat de opinii pe subiecte de actualitate ale agendei de securitate internaționale și regionale, în special ca urmare a participării la recentul Summit al NATO și după Summitul Biden-Putin. În acest context, cei doi miniștri au discutat despre situația de securitate de pe Flancul Estic și de la Marea Neagră, fiindreliefată importanța continuării coordonării pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO”, se mai arată în același comunicat.


foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

MAE a menționat, totodată, că Bogdan Aurescu și Zbigniew Rauau discutat despre prioritățile comune din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, inclusiv proiectele Rail2Sea și Via Carpathia, și ausalutat în acest sens, apariția într-o publicație americană a unui editorial comun, semnat de cei doi miniștri, pe această temă.

„Întrevederea a prilejuit și discuții cu privire la continuarea cooperării în cadrul formatuluiBucurești 9și în cel al trilateralei România-Polonia-Turcia, cu accent pe rezultatelecelor mai recente reuniuni găzduite de România”, mai spune MAE.

Bogdan Aurescu, discuție cu ministrul ucrainean de externe.Pe agendă, și un schimb de opinii privind„situația îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre”

Astăzi a fost și ziua în care Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba. Cei doi miniștri de externeau realizat o evaluare a stadiului implementării aspectelor convenite cu prilejul convorbirii telefonice a Președinților României și Ucrainei din 12 mai 2021, precum și în urma consultărilor celor doi șefi ai diplomațiilor din 23 aprilie de la București, când ministrul ucrainean a participat împreună cu omologul georgian la reuniunea extinsă a Trilateralei România-Polonia-Turcia găzduită de ministrul Aurescu.

„Ministrul român de externe a pus accent, în discuțiile cu omologul ucrainean pe necesitatea identificării cât mai curând de soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. Totodată, cei doi miniștri au discutat și despre situația de securitate la Marea Neagră și aspirațiile europene și euroatlantice ale Ucrainei. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat necesitatea reluării activității Comisiei mixte interguvernamentale privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a finalizării negocierilor pe marginea Protocolului de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învățământului. Omologul ucrainean a confirmat deschiderea părții ucrainene pentru finalizarea formalităților necesare cât mai curând”, conform aceleiași surse.


foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”.

„Totodată, oficialiiau discutat despre demersurile aflate în curs privind extinderea reprezentării consulare în cele două state, prin înființarea unui Birou consular la Ismail, parte a Consulatului General al României la Odessa și, respectiv a unui Consulat al Ucrainei la Sighetu Marmației”, a mai precizat MAE.

Un alt subiect abordat a fost pandemia de COVID-19. „Cu privire la evoluțiile legate de pandemia de COVID-19, ministrul ucrainean de externe a mulțumit șefului diplomației române pentru ajutorul umanitar acordat de țara noastră Ucrainei, la 28 mai 2021, constând în echipamente și materiale medicale în valoare de peste 1,1 milioane euro, precum și pentru decizia Guvernului României din 16 iunie 2021 prin care a fost aprobată acordarea unui ajutor umanitar din Rezerva Ministerului Sănătății, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, constând în100.800doze de vaccin anti-COVID-19”, a mai punctat MAE.


foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Cu ocazia întrevederii bilaterale, miniștrii de externe din România și Ucrainaau făcut un schimb de opinii cu privire la teme de interes regional, în particular situația îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

„Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru atitudinea reținută manifestată în acest context de Ucraina, de natură să favorizeze diminuarea tensiunilor. Totodată, a subliniat sprijinul României pentru continuarea şi aprofundarea cooperării Ucrainei cu Alianța Nord-Atlantică, în baza mecanismelor deja stabilite, pornind de la aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei și, totodată, de la angajamentele cuprinzătoare de reformă asumate de statul vecin în acest sens. Cei doi miniștri au discutat, în acest sens, despre rezultatele Summitului NATO din 14 iunie”, se mai stipulează în comunicatul MAE.

Nu în ultimul rând, MAE a menționat că ministrul ucrainean de externe a mulțumit părții române pentru susținerea constantă de către România a eforturilor sale de integrare euroatlantică.A mulțumit, totodată, pentru invitarea în premieră a Ucrainei, alături de Georgia, la o sesiune a Trilateralei Ministeriale România-Polonia-Turcia (23 aprilie 2021), precum și promovarea unui limbaj ferm pentru susținerea partenerilor în Declarația Comună a Summitului Formatului București 9 (10 mai 2021).

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)