Bogdan Aurescu: Rusia, cea mai serioasă amenințare la adresa NATO. Războiul nu e îndreptat doar împotriva Ucrainei, ci încearcă să pună sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securitate europeană

Bogdan Aurescu: Rusia, cea mai serioasă amenințare la adresa NATO. Războiul nu e îndreptat doar împotriva Ucrainei, ci încearcă să pună sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securitate europeană
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că Rusia reprezintă cea mai serioasă amenințare la adresa NATO și că nu numai statele de pe Flancul Estic al Alianței sunt conștiente de acest pericol.

Bogdan Aurescu (MAE): Efortul de război al Rusiei încearcă să pună sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securitate europeană

Întrebat luni seară la Digi 24 dacă este corectă percepția că mai degrabă țările de pe Flancul Estic al NATO sunt cele care percep la adevărata sa valoare amenințarea reprezentată de Rusia, șeful diplomației române a explicat: „N-aș spune că în momentul acesta, în care vorbim, este așa. Poate că au fost unele state din vestul Europei sau din vestul Alianței Nord-Atlantice, care au perceput mai târziu, poate unele mai acut după 24 februarie, amenințarea de securitate pe care o reprezintă Federația Rusă”.

„Nu doar statele de pe Flancul Estic sunt conștiente. Uitați-vă că sunt state din vestul Europei care trimit trupe în România. Faptul că Franța trimite trupe în România la acest Grup de Luptă, faptul că Belgia trimite trupe în România la acest Grup de Luptă, faptul că Olanda va trimite trupe în România la acest Grup de Luptă, faptul că Portugalia este deja în România cu forțe, faptul că Finlanda și Suedia (…) vor să adere la Alianță, asta arată că percepția asupra amenințării Rusiei nu este una doar a statelor din această zonă, care au experimentat pe propria piele regimul comunist și influența rusă directă”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Oficialul a amintit că România și celelalte state de pe Flancul Estic cer recunoașterea Rusiei drept principala amenințare la adresa NATO și a securității euroatlantice în noul Concept Strategic al Alianței.

„Noi cerem – și este menționat inclusiv în paragraful 7 al Declarației Summitului B9 – ca în noul Concept Strategic să fie recunoscută Federația Rusă ca principală amenințare la adresa Alianței Nord-Atlantice și a securității euroatlantice”, a continuat ministrul.

Întrebat dacă Rusia va fi recunoscută astfel în noul Concept Strategic sau dacă mai există loc de discuții în acest sens, Bogdan Aurescu a punctat: „Eu nu cred că poate să fie altfel. Este absolut clar că acțiunile Rusiei și Rusia ca atare, prin modul în care acționează, reprezintă o amenințare și este cea mai serioasă amenințare la adresa Alianței”.

„Ne confruntăm în vecinătatea directă a Alianței Nord-Atlantice cu un conflict, cu un război de agresiune ilegal declanșat de Rusia în mod neprovocat, în mod nejustificat, care nu este doar îndreptat împotriva Ucrainei. Este un efort de război care de fapt încearcă să pună sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securitate europeană”, a mai spus ministrul Bogdan Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe