Borșul este amenințat de război, spune Unesco și-l pune pe lista de urgență alături de subiecte cum ar fi protecția jurnaliștilor

Borșul este amenințat de război, spune Unesco și-l pune pe lista de urgență alături de subiecte cum ar fi protecția jurnaliștilor
Unesco a declarat vineri că războiul pune în pericol cultura ucraineană a borșului, sursă foto: captură YT

Unesco a declarat vineri că războiul pune în pericol cultura ucraineană a borșului. Supa de sfeclă și varză, adesea însoțită de smântână proaspătă, este foarte populară în Europa de Est. Se crede în general că este de origine ucraineană dar și rușii o revendică.

În aprilie 2022, în toiul războiului au reînceput discuțiile despre cine are toate drepturile asupra borșului

La jumătatea lunii aprilie, Kievul a solicitat includerea supei pe lista patrimoniului cultural imaterial în pericol, argumentând că conflictul cu Rusia amenință „viabilitatea” tradiției legate de acest fel de mâncare.

Cererea autorităților din Kiev a venit în urma declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, de la începutul lunii aprilie, atunci când aflându-se într-o stare destul de ciudată a acuzat autoritățile ucrainene că Ucraina încearcă să își însușească borșul.

„Maria Zaharova a afirmat că motivul declansării războiului a fost că ucrainenii nu au vrut să împartă borșul cu ea. De asemenea, părea că era foarte beată”, a scris pe Twitter la acel moment, Kirill Martynov, redactorul șef al publicației ruse Novaia Gazeta Europe.

Cearta e mai veche, în 2019 internauții ucraineni scriau: nu ajunge că ne-ați furat Crimeea, acum furați și borșul

O discuție foarte aprinsă pe tema aparținătorilor de drept a borșului a avut loc și în 2019. Totul a început pe rețelele de socializare atunci când @Russia (contul oficial de Twitter al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse) a postat pe Twitter: „o supă clasică atemporală, #Borsch este una dintre cele mai faimoase și iubite #Dish (feluri de mâncare) și un simbol al bucătăriei tradițională rusă ”.

Postarea Ministerului Afacerilor Externe rusesc a enervat utilizatorii rețelele sociale din Ucraina care au răspuns cu furie postând comentarii de genul „De parcă să furați Crimeea nu ar fi fost suficient, a trebuit să furați și borsul din Ucraina”.

La acea vreme, Alex Kokcharov, un analist politic londonez, de origine belarusă spunea că lauda Ministerului rus de externe pe seama borșului „rusesc” este „o altă încercare de însușire culturală a Moscovei”. El a explicat că, deși „o serie de culturi pretind că borșul este al lor – Ucraina, Belarus, Polonia și Rusia – Ucraina are cea mai mare dreptate”.

De ce e borșul o miză atât de mare pentru ambele părți

Istoria borșului e foarte veche, în încercarea sa de colectivizare, Stalin l-ar fi însărcinat pe comisarul său pentru alimentație și Prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al Uniunii Sovietice, Anastas Mikoyan, cu instituirea unei bucătării naționale sovietice care a oferit peste 100 de rețete de „naționalități” diferite găsite în URSS.

În 1939, acesta a publicat „Cartea mâncărurilor gustoase și sănătoase”. Mikoyan avea nevoie să producă o identitate culturală pentru aceste alimente sovietice. Capitolul 6 („Supe”) începe cu Shchi pe bază de varză, care prezintă șase rețete diferite, printre care „Borsch”, apoi „Borsch de vară” (cu verdeață, dovlecei, țelină și sfeclă), urmată de un „Borsch ucrainean”.

Conform rețetei lui Mikoyan, borșul standard conține carne, sfeclă, varză, legume rădăcinoase, ceapă, pastă de roșii, oțet și zahăr, în timp ce borșul „ucrainean” conține carne, varză, cartofi, sfeclă, pastă de roșii, morcov, păstăi, ceapă, slănină , unt, oțet și usturoi, smântână și pătrunjel tocat.

Rețeta ucraineană, încadrată ca o iterație separată a versiunii standardizate, este de departe cea mai cunoscută în prezent.

Ce spune UNESCO

Borșul ucrainean – varianta națională a borșului consumat în mai multe țări din regiune – face parte integrantă din viața familiei și a comunității ucrainene. Festivaluri și evenimente culturale îi sunt dedicate. În 2020, a fost inclus în lista națională a elementelor patrimoniului cultural imaterial al Ucrainei și urma să fie luat în considerare pentru înscrierea pe Lista reprezentativă în ciclul 2023 al Comitetului.

Din cauza războiului în curs de desfășurare și a impactului negativ al acestuia asupra acestei tradiții, Ucraina a solicitat statelor membre ale Comitetului să accelereze examinarea dosarului de candidatură pentru borș în vederea înscrierii acestuia pe Lista de salvgardare urgentă ca un caz de extremă urgență, în conformitate cu normele și procedurile Convenției. Comitetul a aprobat vineri, 1 iulie această listă.

Gătitul borșului se alătură celor patru elemente existente în Ucraina pe listele de elemente ale patrimoniului cultural imaterial UNESCO. De la începutul războiului din Ucraina, UNESCO a inițiat o serie de măsuri de urgență în domeniile culturii, educației, precum și al protecției jurnaliștilor, în conformitate cu mandatul UNESCO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest