Brexit: La cinci ani după referendum, 50% dintre britanici ar vota acum pentru rămânerea în UE

Brexit: La cinci ani după referendum, 50% dintre britanici ar vota acum pentru rămânerea în UE

La cinci ani după ce Marea Britanie a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană, majoritatea europenilor spun că își doresc ca regatul să revină asupra deciziei. Dar un sondaj realizat de Euronews a constatat, de asemenea, că mulți europeni urmăresc cu atenție modul în care evoluează situațiaMarii Britanii în afara blocului – și ar fi dispuși să ia în considerare ieșirea propriei națiuni, dacă aceasta funcționează bine pentru Regatul Unit.

Miercuri se împlinesc cinci ani de când Marea Britanie a organizat un referendum privind aderarea la UE, în care 51,9% dintre cetățeni au votat pentru Brexit.

Votul a zguduit politica britanică și europeană și a fost urmat de ani de negocieri istovitoare între Bruxelles și Londra.

Apoi, pe 24 decembrie 2020, la ora unsprezece, s-a ajuns la un acord care a împiedicat Marea Britanie să iasă din bloc.

Dar Brexit-ul este departe de a fi terminat. A început cu întreruperi la porturi și blocarea cetățenilor UE de către autoritățile britanice din cauza confuziei cu privire la vize. Șase luni mai târziu, Bruxelles-ul și Londra s-au întors la tranzacționarea drepturilor de pescuit și a Protocolului privind granița cu Irlanda de Nord.

Poate că acest lucru explică de ce europenii nu sunt, deocamdată, dornici să urmeze calea Regatului Unit și să părăsească UE.

Un sondaj exclusiv pentru Euronews efectuat de Redfield & Wilton în Franța, Germania, Italia și Spania a constatat că majoritatea celor 1.500 de respondenți chestionați în fiecare dintre cele patru țări ar vota pentru ca țara lor să rămână stat membru dacă ar avea loc un referendum in viitorul apropiat.

Spaniolii au fost cei mai fermi, 84% dintre aceștia susținând acest punct de vedere.

Majoritatea respondenților din cele patru țări au afirmat, de asemenea, că au o viziune favorabilă asupra UE și că faptul de a fi stat membru are un efect pozitiv asupra țării lor.

Întrebați dacă publicul britanic a luat decizia corectă în 2016, majoritatea respondenților francezi, germani și spanioli au spus că nu, dar majoritatea italienilor, în ciuda atașamentului lor față de UE, au declarat că britanicii au luat decizia corectă.

Pe de altă parte, un sondaj YouGov din martie a constatat că doar 35% dintre britanici au o viziune foarte sau oarecum favorabilă asupra UE, în timp ce 50% au o opinie foarte sau oarecum nefavorabilă.

Un alt sondaj publicat cu o lună mai devreme a constatat că, deși în retrospectivă, 50% dintre britanici ar vota acum să rămână în bloc.

Ultima oră
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)