Brexit: Românii din Marea Britanie pot aplica până la 30 iunie pentru a obține rezidența. Care sunt principalele condiții

Brexit: Românii din Marea Britanie pot aplica până la 30 iunie pentru a obține rezidența. Care sunt principalele condiții

Românii care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie și care au fost rezidenți în UK până ladata de 31 decembrie 2020, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme.

Guvernul britanic, aoperaționalizatnouaschemăde înregistrare(EU Settlement Scheme)a statutului de rezident(settled si pre-settled)a cetățenilor UE post-Brexit.

Scopul schemei este de a asigura drepturile cetățenilor europeni de a continua să locuiască și să muncească în Marea Britanie post-Brexit. Noul sistem de înregistrare a devenit operațional pentru publicul larg la data de 30 martie 2019, iar cetățenii europeni vor putea să aplice până în data de 30 iunie2021.

Ce oferă cele două statuturi speciale pe care românii din Marea Britanie le pot accesa

Există2 tipuri de statutpentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcție de care se va determina statutul dumneavoastră:

Statutul de settled (Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru5 ani de zile consecutivisau mai mullt, vor fi eligibili pentruSettled Status.

Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru maipuțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentruPre-Settled Status.

Dacă primițiPre-Settled Status,veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obțineSettled Status.

Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii.

Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentruSettled Status,care NU va fi acordat automat.

Câți români au aplicat pentru dreptul de ședere

Până la sfârşitul lunii martie, 918.270 de cetăţeni români au cerut un statut de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Pentru 852.310 dintre ei cererea a fost aprobată, arată datele unei statistici publicate săptămâna trecută de ministerul britanic de Interne.

Primele cinci naţionalităţi cu cel mai mare număr de cereri soluţionate favorabil sunt polonezii (931.140). Urmează românii (852.310), italienii (478.830), portughezii (359.070) şi spaniolii (304.310).

Numai 33% dintre românii a căror cerere a fost aprobată au primit statutul de rezident permanent (settled status). Ceilalţi au obținut statutul de rezident temporar (pre-settled status). Procentul polonezilor care au obţinut statutul de rezident permanent este de 77%, iar al lituanienilor, de 75%.

Urmăriți B1TV.ro și pe