Britanicii din UE ar putea rămâne fără conturi bancare și carduri de credit. Situație bizară creată de impasul negocierilor dintre Londra și UE

Britanicii din UE ar putea rămâne fără conturi bancare și carduri de credit. Situație bizară creată de impasul negocierilor dintre Londra și UE
foto: Pixabay

Zeci de mii de britanici care locuiesc în Europa ar urma să fie lăsați fără conturi bancare și carduri de credit în termen de câteva săptămâni, pentru că guvernul Boris Johnson a eșuat în a negocia regulile post-Brexit, potrivit The Sunday Times citată de Politico Europe.

Britanicii din UE ar putea rămâne fără conturi bancare și carduri de credit, în absența regulilor post-Brexit

Reprezentanții unor giganți din sectorul bancar britanic, printre care Lloyds, Barclays și Coutts, au început să îi informeze pe cetățenii Regatului Unit de pe teritoriul UE că nu îi vor mai servi după 31 ianuarie, ora 1 (ora României), momentul la care expiră perioada de tranziție prevăzută de acordul de divorț convenit cu UE.

Fără o continuitate la nivel de reguli bancare pan-europene, va fi ilegal pentru băncile Regatului Unit să le mai ofere servicii clienților britanici din UE fără să aplice pentru noi licențe bancare. Până la ora actuală, nu au fost convenite noi aranjamente în acest sens.

Lloyds, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din lume, a precizat pentru Sunday Times că peste 13.000 de clienți care locuiesc în Țările de Jos, Spania, Slovacia, Germania, Irlanda, Italia și Portougalia își vor vedea conturile închise până la finalul anului.

Pe de altă parte, Barclays a precizat: „Momentele de închidere a conturilor vor depinde de tipul de produs pe care îl deține clientul, dar mereu îi vom anunța pe clienți”.

La rândul său, Trezoreria Regatului Unit a spus pentru aceeași publicație: „Ne așteptăm ca băncile să își trateze clienții corect și să le ofere informări timpurii pentru a le permite să ia deciziile potrivite”.

Negocierile dintre Bruxelles și Londra, în impas

Negocierile privind relațiile post-Brexit au intrat în impas și un nou proiect de lege propus de guvernul britanic ar încălca în mod direct acordul semnat cu Uniunea Europeană anul trecut, susțin anumiți experți juriști, potrivit Euronews.

Președintele Consiliului Europeana făcut un apel la calm, pe fondul tensiunilor tot mai mari din cadrul discuțiilor privind comerțul post-Brexit. Chiar și așa, Charles Michel a avertizat Marea Britanie că decizia de „a părăsi clubul” înseamnă că „există consecințe”.

„Să rămânem calmi, știu din experiența mea belgiană că fiecare negociere în parte și în specialBrexitul a fost mereu un proces dificil. Am dat un mandat clar, avem încredere în Michel Barnier”, spunea Charles Michel.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe