Budapesta îi oferă azil politic fostului premier macedonean condamnat pentru corupție

Budapesta îi oferă azil politic fostului premier macedonean condamnat pentru corupție

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski a primit azil în Ungaria, unde se ascunde de autoritățile din țara sa după ce a fost condamnat pentru corupție, potrivit cotidianului pro-guvernamental Magyar Idök.

„Autoritatea pentru Imigrație a considerat că dl. Gruevski a îndeplinit condițiile legale pentru a obține statutul de refugiat”, se arată în articolul publicației maghiare.
Fostul prim-ministru al Macedoniei a fost în fruntea Guvernului între anii 2006-2016 și a reușit să fugă la Budapesta, deși îi fusese confiscat pașaportul, cerând azil politic în Ungaria.

Azilul primit de Nikola Gruevski vine în contextul în care, luni, justiția macedoneană a emis un mandat de arestare pe numele său, căutat pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea. Acesta fusese condamnat la doi ani de închisoare după ce guvernul conservator pe care l-a condus a achiziționat pentru uzul personal al lui Gruevski un Mercedes S600 Guard blindat în valoare de 600.000 de euro.

Ba mai mult, potrivit publicației maghiare MTI, în urmă cu aproximativ o săptămână, Balazs Hidveghi, directorul de comunicare al partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a declarat că, în acord cu „practica juridică neabătută” a Ungariei, toţi cei care sunt ”persecutaţi în realitate” în ţara lor vor primi azil în baza unei decizii a autorităţilor competente.

Același Balazs Hidveghi a mai adăugat că Gruevski este „în prezent persecutat și amenințat de un guvern de stânga sprijinit de George Soros”. În susținerea argumentului său, Hidveghi a mai spus că „în alte state europene conduse de socialiști, precum Malta, sunt uciși jurnaliști”, în timp ce în altele, „rivalii politici sunt doar amenințați și hărțuiți”.

Cu toate acestea, directorul de comunicare al Fidesz a declarat la acel moment că nu deține informații referitoare la cum a ajuns Gruevski în Ungaria sau unde locuiește acum.