Scandalul Cambridge Analytica: Justiția britanică, mandat de percheziție pentru birourile firmei britanice 

Scandalul Cambridge Analytica: Justiția britanică, mandat de percheziție pentru birourile firmei britanice 

Scandalul Cambridge Analytica ia amploare. Comisarul britanic pentru informații a primit un mandat pentru a face percheziții la birourile din Londra ale firmei, informează BBC.

Autoritatea britanică pentru protecţia datelor ceruse unmandat, care a fost acordat de un judecător de la Înalta Curte din Londra, pentru „a percheziţiona serverele” şi a verifica datele.

Scandalul a izbucnit după ce mai multe instituții de presă au dezvăluit faptul că firma Cambridge Analytica, specializată în analizarea datelor online și implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a peste 50 de milioane de cetăţeni americani. Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma britanică, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative, Robert Mercer, şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Astfel, Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate.

Facebook a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema rămânerii în Uniunea Europeană.