Captivă între interesele Rusiei și ale UE, Serbia a semnat un acord de consultări cu Lavrov, chiar la ONU. În același timp condamnă referendumurile Kremlinului din teritoriile ucrainene

Captivă între interesele Rusiei și ale UE, Serbia a semnat un acord de consultări cu Lavrov, chiar la ONU. În același timp condamnă referendumurile Kremlinului din teritoriile ucrainene
Sursa: Hepta/ Sputnik / Sergey Pyatakov

Uniunea Europeană a denunţat, recent, o decizie luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă, afirmând că acest lucru naşte semne de întrebare într-o perioadă când Bruxellesul le-a transmis ţărilor care doresc să adere la UE să nu continue, în circumstanţele actuale, starea de normalitate cu Moscova, notează Reuters.

Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că noul document a fost semnat când Moscova a anunţat mobilizarea parţială pentru războiul din Ucraina: „Acordul ruso-sârb este un semn foarte clar despre intenţia celor două ţări de a-şi strânge relaţiile. Şi acest lucru ridică semne de întrebare serioase”, a precizat oficialul.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a subliniat că prin prioritatea strategică a aderării la UE, pentru Serbia este necesară „alinierea cu politicile europene, inclusiv în chestiuni de politică externă”.

Guvernul sârb vrea independență în UE dar „tehnic”…și cu Rusia

Într-un comunicat, ministrul de interne sârb Aleksandar Vulin a descris memorandumul semnat de Serbia şi Rusia drept un „document tehnic” şi a spus că oficialităţile UE „nu vor să îi permită preşedintelui Serbiei Aleksandar Vucic să aibă politici independente”.

Serbia și Rusia au semnat, recent, un acord pentru a desfășura consultări reciproce asupra dosarelor de politică externă. Evenimentul s-a desfășurat chiar la ONU.

Ministrul sârb de externe Nikola Selakovic a semnat, la finele săptămânii trecute, un acord cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Planul de consultare menționat în acord se va derula pe durata a doi ani

Ministerul sârb de Externe a precizat că, deși Serbia este candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, acționeză pentru a menține bune relații și cu Federația Rusă.

Astfel, statul sârb a declarat că sprijină integritatea teritorială a Ucrainei însă a refuzat, în repetate rânduri, să se alăture sancțiunilor impuse Kremlinului de către Uniunea Europeană deși alinierea politicilor externe la cele ale blocului comunitar constituie una dintre condițiile cheie pentru aderare.

Serbia sfidează atât interesele UE cât și ale Rusiei

În același timp, Serbia, „în baza dreptului internațional”, nu poate accepta rezultatele referendumurilor organizate de ruși în regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, a anunțat, duminică, ministrul sârb de externe Nikola Selakovic, după revenirea de la Adunarea Generală a ONU.

„Republica Serbia, în conformitate cu Carta ONU, precum și în conformitate cu principiile și normele general acceptate ale dreptului internațional, nu poate accepta rezultatele referendumului din regiunile ucrainene”, a precizat Nikola Selakovic.

„Pe de o parte, suntem fundamental angajați față de principiile și regulile dreptului internațional și de Carta ONU, pe de altă parte, aceasta (n.r. – recunoaștere a rezultatelor referendumurilor) ar fi complet contrară intereselor noastre de stat și naționale, ar fi complet opus politicii noastre naționale de menținere a integrității și suveranității teritoriale și angajamentul față de principiul invariabilității granițelor”, a adăugat Nikola Selakovic.

Opoziția sârbă, pro-UE, condamnă acordul cu Moscova

Opoziţia pro-europeană sârbă asociază semnarea acordului cu Moscova drept un indiciu că Vucic a renunţat la aderarea la UE și apropie Serbia de Rusia.

Ministrul de Interne sârb Alexander Vulin, apropiat al lui Vucic, a menționat însă că”extinderea cooperării cu Rusia nu este o chestiune de respect pentru trecut, ci o decizie responsabilă pentru viitor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe