Piloții sârbi ar putea fi atrași de avioane militare „made in China” pentru a evita sancțiunile americane împotriva unor achiziții din Rusia

Piloții sârbi ar putea fi atrași de avioane militare made in China pentru a evita sancțiunile americane împotriva unor achiziții din Rusia

Ministerul sârb al Apărării intenţionează să demareze noi programe de înzestrare militară în viitorul apropiat.

Potrivit informaţiilor publicate de BulgarianMilitary, Belgradul ar urma să nu ia în considerare achiziţia lui MiG-35-ului din Rusia din motive politice – conform Defense Romania – de teama că Washingtonul va ataca o astfel de decizie cu sancțiuni economice.

O soluție de compromis dar și eficientă din punct de vedere al caracteristicilor tehnice pentru sârbi ar putea fi achiziționarea unor avioane de luptă „made in China”.

Printre eforturile de de înzestrare militară, Serbia a cumpărat deja sistemul chinezesc de rachete sol-aer antiaeriene FK-3 și dronele chinezești de recunoaștere și atac CH-92A.

China poate veni cu o ofertă avantajoasă pentru necesarul aeroflotei de luptă a sârbilor

Surse apropiate de cercurile politice de la Belgrad, citate de Defense Romania, consideră că avionul JF-17 Bock 3/ FC-1 Xiaolong produs în China.

JF-17 Block III utilizează tehnologia avionului de luptă J-20 și poate fi o soluție rezonabilă din multe rațiuni pentru a acoperi deficitul de aeronave de luptă din flota statului vecin unde, în prezent, Forțele Aeriene Sârbe operează doar 14 unități de vechi MiG-uri 29.

Sârbii pot suplimenta flota de MiG-uri cu JF-17

JF-17 Bok III este un avion de generația a IV-a – dezvoltat în comun de Chengdu Aircraft Corporation din China și Complexul Aeronautic Pakistanez – menit a înlocui avioanele de luptă A-5C, F-7P/PG, Mirage III și Mirage V din cadrul Forțelor Aeriene Pakistaneze (PAF).

În plus, consideră sursa citată, avionul JF-17 foloseşte acelaşi tip de motor ca MiG-29 ceea ce ar putea determina Serbia, nu să înlocuiască actuala flotă ci doar să o suplimenteze cu modelul chinezesc.

Conform specialiștilor, costurile operaționale sunt scăzute și este posibil ca, în cazul în care China va veni cu o ofertă, să îl livreze și cu armamentul complet, printre care rachete aer-aer de înaltă precize.

Urmăriți B1TV.ro și pe