Carnea de porc din Germania, interzisă pe piaţa asiatică, după descoperirea unui caz de pestă porcină africană

Carnea de porc din Germania, interzisă pe piaţa asiatică, după descoperirea unui caz de pestă porcină africană

Japonia, China, Coreea de Sud au anunţat suspendarea importurilor de carne și produse din carne de porc din Germania, după descoperirea unui caz de pestă porcină africană în această ţară, ceea ce ameninţă un sector care este dependent de pieţele asiatice, notează agenția de presă AFP.

Reamintim faptul că la finalul săptâmânii trecutea fost descoperit virusul pestei porcine africane a fost descoperit la o carcasă de mistreţ în regiunea Brandenburg (estul Germaniei), în apropiere de frontiera cu Polonia. Totodată, menționăm că virusul pestei porcine africane esteinofensiv pentru om, dar fatal pentru porcine.

China interzice importurile de carne de porc din Germania

Între timp China, Coreea de Sud, precum şi Japonia, au anunţat că nu mai doresc să importe produse din carne de porc din Germania.

Potrivit jurnaliștilor de la Agerpres, decizia de a bloca importurile de la cel de-al treilea mare furnizor de carne de porc vine chiar dacă o epidemie de pestă porcină africană a provocat recent o scădere de cel puţin 40% a efectivelor de porci în China, ceea ce dus la majorarea importurilor şi la o creştere record a preţurilor pentru carnea favorită în statul asiatic.

Interdicţia, anunţată de Agenţia vamală şi de Ministerul Agriculturii de la Beijing, era anticipată de analişti.

De pe urma interdicţiei ar urma să beneficieze alţi furnizori majori, cum ar fi SUA, Spania, Canada şi Brazilia, în condiţiile în care China este cel mai mare cumpărător de carne de porc din lume, conform sursei anterior citate.

Închiderea acestor pieţe, care sunt responsabile pentru un sfert din exporturile Germaniei de carne de porc, constituie un ”motiv de profundă îngrijorare” pentru fermierii germani, a avertizat sindicatul agricol DBV.

Anual, Germania produce în jur de cinci milioane de tone de carne de porc, iar jumătate este destinată pieţei externe. China este cel mai important debuşeu, exceptând Uniunea Europeană (UE), fiind responsabilă pentru 17% din exporturi. La rândul său, Coreea de Sud reprezintă 4% din exporturile germane de carne de porc, iar Japonia 3%.

Veniturile pierdute ar putea să se ridice la miliarde de euro în cazul în care suspendarea importurilor se va prelungi, avertizează DBV. Aceasta ar reprezenta o lovitură cruntă pentru un sector care se confruntă deja cu o neîncredere crescută din partea germanilor cu privire la metodele de lucru: condiţiile de viaţă ale animalelor din crescătoriile intensive făcând obiectul unor numeroase critici.

În același timp, numeroasele cazuri de infecţie cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2 depistateîn abatoare au scos la lumină condiţiile proaste de lucru ale salariaţilor din spațiile de alimentație publică.

Conform datelor oficiale, consumul de carne în Germania a scăzut cu 2,3% în perioada 2018 – 2019.

”Efectivele de porci domestici din Germania nu sunt afectaţi de maladie”

Pentru a evita criza economică, organizaţiile crescătorilor cer guvernului să negocieze astfel încât ”regiunile care nu sunt afectate de pestă să poată în continuare să exporte”, a declarat secretarul general al DBV, Bernhard Krüsken.

”Suntem în discuţii cu aceste ţări”, a explicat un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Agriculturii, care a calificat poziţia Chinei ca fiind ”foarte dură”, cu atât mai mult cu cât niciun nou caz de pestă porcină africană nu a mai fost detectat în ultimele zile în Germania.

”Trebuie subliniat de asemenea că efectivele de porci domestici din Germania nu sunt afectaţi de maladie”, a insistat purtătorul de cuvânt.

Tags:
Ultima oră
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”
11:46 - Bucureștiul, la o rată de infectare de 5,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, școlile intră în online și se instituie carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate
11:45 - Virgil Musta: Suntem, din nou, în al doisprezecelea ceas. Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede
11:40 - Cine este Mihai Dan Zarug de la Asia Express, sezonul 4. Cu ce se ocupă concurentul de la Antena 1 și cum a ajuns cunoscut