Cât de aproape este Europa de un nou dezastru nuclear? Mărturii din centrala Zaporojie: „Condițiile sunt din ce în ce mai grele”

Cât de aproape este Europa de un nou dezastru nuclear? Mărturii din centrala Zaporojie: Condițiile sunt din ce în ce mai grele
Sursa foto: Pixabay

Centrala nucleară de la Zaporojie, cel mai mare complex de acest gen din Europa, a devenit punctul central al preocupărilor globale, după ce au fost raportate zile de bombardamente care au declanșat apeluri către experți internaționali să viziteze instalația. În acest context au crescut temerile de un potențial accident nuclear, scrie CNN.

Centrala nucleară de la Zaporojie, în pericol

Kievul a acuzat în mod repetat forțele ruse, care au confiscat centrala în martie, că depozitează arme grele în interiorul complexului și le folosesc drept acoperire pentru a lansa atacuri, știind că Ucraina nu poate întoarce focul fără a risca să lovească unul dintre cele șase reactoare ale centralei – o greșeală. asta ar însemna un dezastru. Între timp, Moscova a susținut că trupele ucrainene vizează site-ul. Ambele părți au încercat să arate cu degetul către cealaltă parte pentru amenințarea cu terorismul nuclear.

În lunile de când instalația nucleară a fost capturată, angajații ucraineni au început încet să se întoarcă în complex – îndeplinesc sarcini în camere parțial distruse și intră în contact cu soldații ruși doar când trec prin două puncte de control pentru a intra în complex.

„După ocupare, în stație a lucrat doar personal operațional. Erau o mulțime de camere și ferestre sparte și arse. Apoi au început treptat să meargă să ceară oamenilor să vină la muncă pentru sarcini specifice”, spune Olga, una dintre angajatele la centrala nucleară.

Părțile implicate în conflict se acuză reciproc de terorism nuclear

„Acum, partea din personal care nu a plecat lucrează. Aproximativ 35 până la 40% dintre muncitori au plecat”.

Personalul redus și o criză în lupte fac condițiile de muncă din ce în ce mai slabe.

Ucraina și Rusia au dat din nou vina după mai multe bombardamente în jurul centralei peste noapte, joi, la doar câteva ore după ce Națiunile Unite au cerut ambelor părți să înceteze activitățile militare în apropierea centralei, avertizând despre ce este mai rău dacă nu o fac.

„Din păcate, în loc de detensionare, în ultimele zile au existat rapoarte despre incidente profund îngrijorătoare care, dacă vor continua, ar putea duce la dezastre”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-un comunicat. „Îndemn retragerea oricărui personal și echipament militar din fabrică și evitarea oricărei desfășurări ulterioare de forțe sau echipamente la fața locului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe