Oamenii de știință au descoperit că un anumit hobby poate reduce semnificativ riscul de demență când înaintezi în vârstă.
Cercetătorii de la Universitatea Exeter au descoperit că cei care cântă la instrumente au abilități de gândire și memorie mai puternice la vârsta a treia.
Se crede că provocarea creierului încurajează creșterea nervilor și îmbunătățește fluxul sanguin. Persoanele care nu își antrenează constant mintea sunt mai predispuse riscurilor la bătrânețe.
În cadrul studiului, testele pe 1.570 de persoane de peste 40 de ani au arătat că persoanele care au cântat muzică au avut performanțe semnificativ mai bune în ceea ce privește memoria, raționamentul și viteza de gândire decât cei care nu sunt muzicieni, scrie The Sun.
Pur și simplu ascultarea muzicii nu a avut același efect.
Pianiștii păreau să obțină cel mai mare beneficiu, dar toți instrumentiștii au obținut un scor mai mare decât cei care nu au cântat.
„Credem că a fi muzician ar putea fi o modalitate de a valorifica agilitatea și rezistența creierului, cunoscută sub numele de rezervă cognitivă. Constatările noastre indică faptul că promovarea educației muzicale ar fi o inițiativă valoroasă de sănătate publică. La fel și încurajarea adulților în vârstă să se întoarcă la muzică la o vârstă mai înaintată. Asta le-ar putea permite să își reducă în mod proactiv riscul de demență și să promoveze sănătatea creierului”, a declarat autorul studiului, profesorul Anne Corbett.
Studiile anterioare au arătat că cântatul la instrumente crește IQ-ul copiilor și le îmbunătățește abilitățile de citire și concentrarea.
Iar adulții care cântă sau au cântat muzică se clasează în general mai sus la testele de limbă și viteză de gândire.
Profesorul Corbett a mai spus că „cerințele cognitive” ale muzicii sunt probabil bune pentru creier.
De asemenea, cântatul într-o formație sau cântatul într-un cor contribuie la socializare, ceea ce reprezintă o altă modalitate de a reduce riscul de demență.