Ce efecte are încălzirea globală? Marile oraşe ale lumii se vor scufunda

Ce efecte are încălzirea globală? Marile oraşe ale lumii se vor scufunda
foto:pixabay

Încălzirea globală va duce la scufundarea marilor oraşe ale lumii.

Creșterea temperaturii medii a suprafeței Pământului cu încă un grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și a oceanelor cu 2,5 metri, din cauza topirii calotei glaciare, potrivit Science Alert.

Aceste creșteri devastatoare ale nivelului apelor sunt suficiente pentru a paraliza orașele de coastă, cum ar fi New York, Miami sau Mumbai și pentru a provoca migrația a sute de milioane de oameni.

Aceste schimbări ar trebui să aibă loc de-a lungul a sute până la mii de ani, însă din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om, topirea ghețarilor va fi accelerată și se va produce în numai câteva decenii, arată un studiu publicat în revista Nature.

Cercetătorii atrag atenția că topirea completă a ghețarilor din Antarctica ar ridica nivelul oceanelor cu 58 de metri.

Temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut deja cu un grad față de sfârșitul secolului al XIX-lea, suficient pentru a provoca fenomene precum valuri de căldură letale, secetă și cicloni tropicali.

La o creștere a temperaturilor de peste 6 grade Celsius, mările și oceanele s-ar ridica cu 10 metri pentru fiecare grad în plus. Asta ar duce la topirea calotei galciare, iar oceanele ar atinge niveluri nemaivăzute de milioane de ani.

″În cele din urmă, arderea cărbunilor și a petrolului determină dacă și când sunt trecute pragurile critice de temperatură în Antarctica. Și chiar dacă topirea gheții are pe o perioadă lungă de timp, nivelurile respective de dioxid de carbon pot fi deja atinse în viitorul apropiat”, a spus Anders Levermann, un cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, într-un comunicat.

Prima dată se va topi gheața din vestul Antarcticii, însă nu din cauza aerului mai cald, ci a apei oceanului care se va încălzi și ea. Apa mai caldă va pătrunde pe sub ghețari și îi vor eroda, fenomence va face ca bucăți uriașe de gheațăde dimensiunea statului american Florida să se desprindă și să ajungă în largul oceanului, a remarcat coautorul Torsten Albrecht, de asemenea cercetător la Institutul Potsdam.

Acest proces a creat deja râuri formate din topirea gheții în Groenlanda, care a pierdut peste 500 de miliarde de tone de gheață doar anul trecut.