Ceasul Apocalipsei va fi resetat pe fondul războiului din Ucraina și al altor crize

Ceasul Apocalipsei va fi resetat pe fondul războiului din Ucraina și al altor crize
Ceasul Apocalipsei va fi resetat pe fondul războiului din Ucraina și al altor crize, sursă foto: captură YT

„Ceasul Apocalipsei”, care reprezintă judecata celor mai importanți experți în știință și securitate cu privire la pericolele la adresa existenței umane, va fi actualizat marți, pe fondul războiului din Ucraina și al altor crize.

Acele ceasului s-au mutat la 100 de secunde până la miezul nopții în ianuarie 2021 – cel mai aproape de miezul nopții din istoria sa – și au rămas acolo și anul trecut

Bulletin of the Atomic Scientists va anunța la ora 15:00 dacă ora ceasului simbolic se va schimba.
Organizația descrie ceasul ca fiind o „metaforă pentru cât de aproape este omenirea de autoanihilare” și spune că resetarea anuală ar trebui privită ca un „apel la acțiune pentru a inversa acele”, anunță France24.

Decizia de resetare a acelor ceasului este luată în fiecare an de consiliul de știință și securitate al Bulletin și de consiliul de sponsori al acestuia, care include 11 laureați ai premiului Nobel.

Pentru 2023, cei de la Bulletin au declarat că vor lua în considerare războiul dintre Rusia și Ucraina, amenințările biologice, proliferarea armelor nucleare, continuarea crizei climatice, campaniile de dezinformare sponsorizate de stat și tehnologiile disruptive.

Acele ceasului s-au mutat la 100 de secunde până la miezul nopții în ianuarie 2021 – cel mai aproape de miezul nopții din istoria sa – și au rămas acolo și anul trecut.

„Ora de e ceas rămâne fixată la cea mai apropiată poziție la care a fost vreodată de apocalipsa care va pune capăt civilizației, deoarece lumea rămâne blocată într-un moment extrem de periculos”, spunea organizația într-o declarație la evenimentul de anul trecut.

Ceasul a fost setat inițial la șapte minute până la miezul nopții.
Cea mai îndepărtată distanță de miezul nopții la care a fost vreodată este de 17 minute, după sfârșitul Războiului Rece în 1991.

Organizația Bulletin of the Atomic Scientists a fost fondată în 1945 de Albert Einstein, J Robert Oppenheimer și alți oameni de știință care au lucrat la Proiectul Manhattan, care a produs primele arme nucleare. Ideea ceasului care simbolizează vulnerabilitatea globală la catastrofe a apărut în 1947.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo