CEDO: Rusia e vinovată de asasinarea lui Alexander Litvinenko, fostul spion rus otrăvit cu poloniu în timp ce se afla în Londra

CEDO: Rusia e vinovată de asasinarea lui Alexander Litvinenko, fostul spion rus otrăvit cu poloniu în timp ce se afla în Londra
Foto: European Court Of Human Rights (ECHR) / Facebook

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia e responsabilă de uciderea, în 2006, în Londra, a lui Alexander Litvinenko. Fostul spion rus a murit în agonie, după ce a fost otrăvit cu Poloniu 210, un rar izotop radioactiv.

CEDO: Rusia, vinovată de uciderea lui Litvinenko

CEDO a transmis că „Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko în Regatul Unit”.

„Curtea a ajuns la concluzia că există un puternic caz prima facie că, în otrăvirea domnului Litvinenko, domnii Lugovoi și Kovtun au acționat ca agenți ai statului rus.

Curtea a stabilit, dincolo de orice dubiu, că asasinarea a fost făcută de domnii Lugovoi și Kovtun. Operațiunea – pregătită dinainte și complexă, ce a implicat procurarea rarei otrăvuri mortale, aranjamentele de călătorie pentru cei doi și încercările repetate de administrare a otrăvii – indică faptul că domnul Litvinenko a fost ținta operațiunii”, se arată în comunicatul oficial, citat de Reuters.

CEDO a mai ajuns la concluzia că dacă Lugovoi și Kovtun ar fi acționat din proprie inițiativă, Moscova ar fi avut informațiile necesare pentru a demonstra acest lucru.

În 2016, o anchetă britanică a ajuns la concluzia că, probabil, operațiunea serviciilor rusești ln Londra a fost aprobată chiar de președintele rus Vladimir Putin. Lugovoi și Kovtun, a mai arătat ancheta, au lucrat în cadrul unei operațiuni ghidate probabil de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului.

Rusia a negat tot timpul că ar avea vreo implicare.

Litvinenko, fost ofițer FSB, făcuse dezvăluiri despre serviciul secret rusesc și-l criticase deschis pe Vladimir Putin.