"Cei 28 ai lui Panfilov": O legendă despre Armata Roșie a devenit subiect de film deși istoricii nu au reușit să demonstreze niciodată că este altceva decât o propagandă sovietică (VIDEO)

"Cei 28 ai lui Panfilov": O legendă despre Armata Roșie a devenit subiect de film deși istoricii nu au reușit să demonstreze niciodată că este altceva decât o propagandă sovietică (VIDEO)

O controversă a izbucnit în cinematografia mondială după producerea unui film, "Cei 28 ai lui Panfilov", care povesteste istoria unor soldați, în iarna lui 1941, care nu au ezitat să se sacrifice pentru a împiedica trupele naziste să mărșăluiască spre Moscova, desc

Problema o reprezintă faptul că episodul, care este văzut ca una dintre cele mai glorioase fapte ale Armatei Roșii în cel de-al Doilea Război Mondial, este posibil să nu se fi întâmplat niciodată.

Actul de bravură al celor "28 de oameni ai lui Panfilov" – de la numele generalului Ivan Panfilov – este de decenii înscris în manualele școlare, dar o anchetă efectuată încă din 1948 de autoritățile sovietice a arătat că faptele au fost foarte mult exagerate de către propagandă, scrie hotnews.ro.

Trailer "Cei 28 ai lui Panfilov"

#DIRECT_ONE_0jyh5j#

Directorul Arhivelor Naționale, Serghei Mironenko, a numit "cei 28 de oameni ai lui Panfilov" drept un "mit" ceea ce a atras furia ministrului Culturii, Vladimir Medinski care a acuzat toți istorii că "încearcă să spargă fundamentele credinței noastre în lucruri care sunt gravate în piatră și sunt sfinte".

"Chiar dacă această istorie a fost inventată de la capăt la final, e vorba de o legenda sfintă, pur și simplu de neatins", a susținut acesta, ulterior, la agentia de presă RIA Novosti. "Cei care (o critică) sunt cei mai răi oameni din lume", a completat ministrul Culturii.

În primul weekend după lansare, filmul a generat venituri de 154 de milioane de ruble (2,23 milioane euro) iar la Moscova, unde o stradă poartă numele "celor 28 de oameni ai lui Panfilov", sălile cinematografelor sunt în continuare pline, la zece zile de la lansare.