Cel mai sângeros atac din Kabul, de la semnarea acordului de pace dintre SUA și talibani: Cel puțin 27 de persoane decedate și alte 55 rănite

Cel mai sângeros atac din Kabul, de la semnarea acordului de pace dintre SUA și talibani: Cel puțin 27 de persoane decedate și alte 55 rănite
sursă foto (simbol): Hepta.ro / Zuma Press / Xinhua Kabul

Oameni înarmați au descins la o ceremonie din capitala Kabul, vineri, omorând cel puțin 27 de persoane, în cel mai sângeros atac din capitala Afganistanului de la momentul în care SUA ajungeau la un acord privind retragerea trupelor cu forțele talibane.

Potrivit Reuters, talibanii, cel mai mare grup de militanți islamiști din Afganistan, au anunțat că nu sunt implicați înatac. Abdullah Abdullah, un lider politic afgan de top, era prezent la eveniment, dar a scăpat teafăr.

Un număr de 55 de persoane au fost rănite în atacul de vineri, arată datele publicate de ministerul afgan al sănătății.

„Atacul a început cu o explozie, s-ar părea că o rachetă a căzut în zonă, Abdullah și alți câțiva politicieni… au scăpat teferi din atac”, a spus Fraidoon Kwazoon, un purtător de cuvânt al lui Abdullah, care a fost și el prezent la ceremonie.

Televiziunea Tolo News a arătat imagini, în direct, cu persoane fugind să se adăpostească, în momentul în care s-au auzit focurile de armă.

Un purtător de cuvânt din ministerul afgan al sănătății a subliniat că bilanțul victimelor ar putea să crească, în condițiile în care, persoanele decedate și cele rănite sunt preluate de la locul incidentului, cu ambulanțe.

O sursă din NATO susține că, în realitate, bilanțul deceselor este ceva mai mare: peste 30 de oameni omorâți și 42 de răniți, dintre care 20 în stare gravă.

Totul s-a petrecut la comemorarea lui Abdul Ali Mazari, un lider etnic Hazara, care a fost ucis în anul 1995, după ce a fost luat prizonier de către talibani. Mai multe persoane au fost omorâte într-un atac similar, la slujba de pomenire de anul trecut. Episodul din 2019 era revendicat de militanții Statului Islamic.

Grupul etnic Hazara este format preponderent din musulmani șiiți. Șiiții, deși sunt minoritari, au atacat în mod repetat grupurile de militanți formate de majoritatea sunită în Afganistan.

Președintele Ashraf Ghani a transmis, printr-un tweet, că atacul a fost „o crimă împotriva umanității și împotriva unității naționale din Afganistan”.

Abdullah, care a scăpat, a participat la ultimele trei runde de alegeri prezidențiale din Afganistan. Ghani spune că l-a sunat pe rivalul său politic, deși Abdullah este omul care contestă rezultatul scrutinului câștigat de actualul președinte în septembrie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`