Cele cinci întrebări ale referendumului ungar pe legea privind LGBTQ+, anunțat miercuri de premierul Viktor Orban

Cele cinci întrebări ale referendumului ungar pe legea privind LGBTQ+, anunțat miercuri de premierul Viktor Orban
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jaroslav Nov

Guvernul Ungariei va chema cetățenii la urne pentru un referendum cu cinci întrebări pe tema legii care interzice promovarea LGBTQ+ și a ideologiei de gen în rândul minorilor. Actul normativ a fost adoptat în prima parte a verii și a alimentat tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles.

Întrebările au fost dezvăluite de jurnalista ungară Viktoria Serdult, pe Twitter.

Cele cinci întrebări propuse de guvernul Viktor Orban la referendumul ungar pe legea privind LGBTQ+

  1. Susțineți de acord că minorii ar trebui să întâlnească fără acordul părinților conținut educațional sexual care arată diferite orientări sexuale?
  2. Sunteți de acord că procedurile de schimbare a sexului ar trebui să fie promovate în rândul copiilor?;
  3. Sunteți de acord că astfel de proceduri ar trebui să fie disponibile pentru copii?;
  4. Sunteți de acord că programele media care influențează dezvoltarea copiilor ar trebui să fie difuzate fără restricții?;
  5. Sunteți de acord că programele media care portretizează schimbarea de sex ar trebui să fie disponibile pentru copii?

Viktor Orban: „Nu vom lăsa activiștii LGBTQ printre copiii noștri”

În luna iunie, guvernul creștin-conservator de la Budapesta adopta o lege prin care interzicea promovarea LGBTQ+ și a ideologiei de gen în programa școlară, precum și în emisiunile televizate destinate minorilor. Actul normativ vorbea, totodată, despre stabilirea unor grupuri care să poată organiza sesiuni de educație sexuală în școli.

Legea a fost criticată în termeni duri de Comisia Europeană și de ONG-urile cu viziuni progresiste, însă chiar și așa Viktor Orban reitera, în iulie, că nu le va permite activiștilor LGBTQ+ să intre în școli.

„Parlamentul European și Comisia Europeană vor să lăsăm activiștii și organizațiile LGBTQ în grădinițe și școli. Ungaria nu dorește asta. Aici (pe acest subiect, n.r.) birocrații de la Bruxelles nu au nicio treabă, indiferent ce vor face nu vom lăsa activiștii LGBTQ printre copiii noștri”, spunea premierul ungar, care sublinia că problema ține de suveranitatea națională și că doar Ungaria are dreptul să decidă cum trebuie educați copiii din țară.

Ultima oră
14:53 - Fraudă în numele Enel. Dacă și tu ai fost sunat de către necunoscuți pentru a schimba brusc furnizorul de gaze e posibil să fi luat o mare țeapă. Sute de români au fost păgubiți
14:32 - David Popovici, premiat de Ministerul Educației: „Aș vrea să profit de imaginea și de valul pe care l-am creat, să inspir cât mai mulți copii să se apuce de sport”
14:15 - Miniștrii de externe ai României și Marii Britanii, scrisoare către Președintele Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului împotriva vasului „Mercer Street”
13:56 - Fenomenul ce ia amploare! Cum reuşesc turiştii care vin din Grecia să păcălească vameşii la graniţa României cu Bulgaria. Şiretlicul e foarte periculos
13:56 - Cristian Băcanu (PNL): Remarc, la fel ca Președintele Iohannis, că desființarea Secției Speciale pentru Magistrați bate pasul pe loc
13:55 - Șarpe de un metru descoperit în Parcul Herăstrău, aproape de locul de joacă pentru copii
13:09 - GCS: Numărul de infectări cu SARS-COV-2 în ultimele 24 de ore, în creștere
13:02 - INS: Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în primele şase luni cu 13,4%, în timp ce în luna iunie a fost de 12% faţă de iunie 2020
12:48 - Ambasada SUA din Viena, jefuită. Hoții au furat o piesă în valoare de 700.000 de euro
12:31 - Klaus Iohannis, critici la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion: „Nu a găsit calea potrivită pentru desființarea SIIJ” / „Sunt şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută”