China a testat două arme hipersonice. SUA se arată îngrijorată: „Este o veste nedorită”

China a testat două arme hipersonice. SUA se arată îngrijorată: „Este o veste nedorită”
Foto simbol: Pixabay

China a testat recent două arme hipersonice. Președintele SUA, Joe Biden, s-a arătat  îngrijorat, dar un expert consideră că tehnologia nu e nouă. Totuși, e „o veste nedorită”, iar îngrijorarea lui Biden ar putea duce la o nouă cursă spre înarmare „inutilă”.

Financial Times: China a efectuat două teste cu arme hipersonice

China a efectuat două teste cu arme hipersonice în iulie și august, arată un raport a ziarului Financial Times, ridicând îngrijorări pentru SUA cu privire la capacitățile militare în creștere ale rivalului său geopolitic. 

Beijingul a lansat o rachetă care folosea un sistem de „bombardament orbital fracțional” cu o capacitate nucleară de a înconjura Pământul, pe 27 iulie. Două săptămâni mai târziu, pe 13 august, China a efectuat al doilea test hipersonic, arată raportul celor de la Financial Times. 

Cel mai recent raport i-a uimit pe oficialii americani prin viteza cu care rivalul geopolitic reușește să se înarmeze. 

Oamenii de știință americani se luptă să înțeleagă viteza rivalului chinez și capacitatea armei hipersonice, armă pe care americanii nu o posedă în prezent. 

Capacitatea armei hipersonice

Armele hipersonice călătoresc în atmosfera superioară cu viteze de peste 6,200 km/h (de peste cinci ori viteza sunetului) și evită chiar și cele mai avansate sistem radar.

„Implicațiile acestor arme în curs de dezvoltare de către China sau Rusia ar putea fi catastrofale”, a  declarat un senator din Maine.

Ultima oră
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)