China acuză forțele aeriene ale Canadei că au intensificat provocările la adresa sa / Armata canadiană spunea că avioanele de vânătoare chineze îi hărțuiesc aeronavele de patrulare

China acuză forțele aeriene ale Canadei că au intensificat provocările la adresa sa / Armata canadiană spunea că avioanele de vânătoare chineze îi hărțuiesc aeronavele de patrulare
În imagine – o aeronavă de vânătoare chineză Shenyang J-16. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Pool/ Taiwan Ministry Of Nationa

Ministrul chinez al apărării a acuzat avioanele militare canadiene, luni, că au intensificat misiunile de recunoaștere și provocările la adresa Chinei, punând în pericol securitatea națională a țării asiatice, transmite Reuters.

Schimb de replici între armata Chinei și cea a Canadei

Ministerul guvernului de la Beijing a acuzat Canada de acțiuni provocatoare și și-a manifestat opoziția față de acestea.

Wu Qian, purtător de cuvânt în Ministerul chinez al apărării, susține că armata țării a întrerpins măsuri rezonabile pentru a aborda acțiunile Canadei și au făcut „reprezentări solemne” prin intermediul canalelor diplomatice.

De partea cealaltă, săptămâna trecută, armata Canadei acuza aeronavele de vânătoare ale Chinei că îi hărțuiesc avioanele de patrulare pe când acestea monitorizează tentativele Coreei de Nord de a ocoli sancțiunile cu care se confruntă. Militarii canadieni spuneau că uneori aparatele lor de zbor sunt forțate să se abată de la rută.

„În aceste interacțiuni, aeronavele PLAAF (forțele aeriene chineze, n.r.) nu au respectat normele internaționale de siguranță aeriană. Aceste interacțiuni sunt neprofesioniste și/sau pun în pericol siguranța personalului nostru de la RCAF (forțele aeriene canadiene, n.r.)”, declara armata canadiană.

Astfel de interacțiuni sunt îngrijorătoare și sunt tot mai frecvente, adăugau militarii canadieni, care au precizat că misiunile chineze de acest gen se petrec în timpul operațiunilor aprobate de ONU pentru implementarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord.

China, care susține că a aplicat sancțiunile adoptate în Consiliul de Securitate al ONU, a votat săptămâna trecută alături de Rusia și a blocat inițiativa condusă de SUA pentru introducerea unor noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord, în condițiile în care Phenianul efectuează tot mai multe teste de rachete.

De altfel, Coreea de Sud și SUA au lansat luni opt rachete ca răspuns la acțiunile Nordului.

Urmăriți B1TV.ro și pe