China, diplomația pragmatismului: tovarăș al Kremlinului sau câștigător al piețelor pierdute de Rusia și Europa?

China, diplomația pragmatismului: tovarăș al Kremlinului sau câștigător al piețelor pierdute de Rusia și Europa?
Sursa foto: Hepta - Alexei Druzhinin

Întâlnirea dintre Li Zhanshu, liderul numărul trei al Chinei, și Vladimir Putin la forul economic de la Vladivostok, va fi urmată, săptămâna viitoare, de cea dintre președinții Putin și Xi Jinping, anunță Europa Liberă într-o analiză a strângerii relațiilor dintre cele două state. 

Miercuri a fost ultima zi a exercițiilor militare Vostok ale Rusiei, în Orientul Îndepărtat, la care au participat și trupe din China.

Numeroși analiști apreciază politica abilă a Beijingului, dincolo de tovărășia declarativă cu Moscova, de a face slalom printre provocările actuale cu rezultate notabile în strângerea relațiilor cu țările care se distanțează de Kremlin dar și prin profiturile obținute din slăbirea economiei Rusiei.

China duce o politică pragmatică

Liderul comunist nu a părăsit China de la declanșarea pandemiei de COVID-19, se va deplasa în Kazahstan și Uzbekistan pentru a participa la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), conform RFE/RL. Astfel, vizita liderului chinez în Asia Centrală denotă o politică pragmatică, conform sursei. 

Întâlnirile liderilor ruși și chinezi vin înainte de Congresul Partidului comunist chinez de la Beijing, unde Xi Jinping ar fi pregătit să preia un al treilea mandat.

Kazahstanul și interesul Beijingului pentru minerale, metale și energie

Țara din Asia Centrală este un furnizor important de minerale, metale și energie pentru China dar și o rută de tranzit importantă, pentru mărfurile chinezești spre Europa, de-a lungul Inițiativei Belt and Road (BRI).

Vizita lui Xi din 14 septembrie implică o întâlnire cu președintele kazah Qassym-Zhomart Toqaev la care cei doi vor semna o serie de documente bilaterale.

Pe măsură ce războiul continuă, conchide Europa Liberă, multe guverne din Asia Centrală au căutat să se distanțeze de Kremlin, lucru care a oferit Chinei o oportunitate de a accelera ritmul influenței în regiune.

Urmăriți B1TV.ro și pe