China furnizează Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina, susţine Londra

China furnizează Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina, susţine Londra
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a acuzat miercuri China că oferă sau se pregătește să ofere Rusiei un ajutor militar letal pentru a fi folosit în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit Reuters.

Națiunile occidentale au oferit Ucrainei miliarde de dolari în arme și ajutor de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în 2022. Marea Britanie acuză pentru prima dată China că lucrează pentru a furniza Rusiei arme pentru a fi folosite în Ucraina.

Shapps a declarat la o conferință de la Londra că informațiile de apărare americane și britanice au dovezi că „ajutorul letal este acum, sau va fi, să curgă din China în Rusia și în Ucraina, cred că este o dezvoltare semnificativă”.

Shapps nu a furnizat dovezi care să susțină afirmația sa. Dar el a spus că a existat o creștere cu 64% a comerțului dintre țări de la începutul invaziei Ucrainei.

„Ar trebui să fim îngrijorați de acest lucru, deoarece în primele zile ale acestui război, China ar dori să se prezinte ca o influență moderatoare asupra” președintelui rus Vladimir Putin, a adăugat el.

Ambasada Chinei la Londra nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la observațiile lui Shapps.

China sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina furnizând Moscovei tehnologie de drone și rachete, imagini prin satelit și mașini, au declarat înalți oficiali americani luna trecută.

Ambasada Chinei în SUA a declarat luna trecută că Beijingul nu a furnizat armament, adăugând că „nu este un producător sau o parte implicată în criza din Ucraina”.

Rusia și China au proclamat o relație „fără limite” cu doar câteva zile înainte ca Moscova să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, dar Beijingul a evitat să furnizeze arme și muniții reale pentru efortul de război al Rusiei.

Shapps a spus că Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord au fost încurajate de ceea ce el a numit un sfert de secol de „timiditate occidentală” față de represiunea în țară și agresiunea în străinătate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe