Statele Unite şi China au înregistrat cele mai mari progrese în negocierile menite să pună capăt războiului comercial în care cele două s-au angajat în 2018, existând posibilitatea ca un acord să fie făcut până pe 1 martie, relatează Reuters.
Cu toate acestea, cele două părţi nu par să se înţeleagă cu privire la o serie de măsuri pe care China ar trebui să le aducă în propria economie, la cererea preşedintelui Donald Trump.
De exemplu, Donald Trump a acuzat China de manipularea cursului propriei monede (yuanul – n.r.) cu scopul de a-şi menţine exporturile cât mai ieftine (şi astfel, să exporte cât mai mult). De asemenea, China a fost acuzată de ignorarea drepturilor intelectuale și de faptul că nu importă suficiente produse americane.
Toate aceste acuzaţii fiind vechi de câteva decenii, mai multe administraţii americane succesive încercând să pună presiune – uneori doar la nivel retoric – pe China pentru a aduce schimbări.
Chiar şi în aceste condiții, sursele citate de Reuters s-au arătat încrezătoare că până pe 1 martie un acord va fi făcut. Tot atunci expira şi „armistiţiul comercial” dintre cele două state, lung de 90 de zile.
Tensiunile comerciale dintre cele două au început în ianuarie 2018, odată cu impunerea de taxe vamale de către SUA pe panourile solare chinezeşti. Ulterior, cele două ţări şi-au impus runde succesive de taxe vamale, pe o gamă foarte variată de produse în stare brută şi finită. Statele Unite a impus chinei taxe vamale pe produse în valoare de 250 de miliarde de dolari.