Cifre și predicții despre alegerile intermediare din SUA. Republicanii, favoriți să câștige măcar una dintre camerele Congresului SUA

Cifre și predicții despre alegerile intermediare din SUA. Republicanii, favoriți să câștige măcar una dintre camerele Congresului SUA
Imagine de la ultima dezbatere din campania prezidențială americană a anului 2020, care i-a pus față în față pe Donald Trump și Joe Biden. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Gripas Yuri/ABACA

Sondajele de opinie arată că republicanii vor obține majoritatea în cel puțin una dintre cele două camere ale Congresului SUA, potrivit G4Media.ro.

Democrații speră să păstreze Senatul, acolo unde în prezent diferența este făcută de votul de departajare al vicepreședintei Kamala Harris, însă șansele lor nu sunt prea mari.

Alegerile intermediare din SUA, în cifre

Aproximativ 168 de milioane de americani au drept de vot la alegerile pentru a determina al 118-lea Congres al Statelor Unite, într-un scrutin care ar putea avea un impact major asupra agendei legislative a lui Joe Biden.

Dintre aceștia, în jur de 41 de milioane de alegători au votat anticipat în 47 de state.

Analiștii estimează că există 8,3 milioane de tineri alegători nou-eligibili pentru alegerile intermediare din 2022.

De obicei, alegerile intermediare stârnesc mai puțin interes decât scrutinul pentru Casa Albă, însă miza este una mare întotdeauna.

La acest scrutin sunt puse în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, ai cărei membri sunt aleși o dată la doi ani, și 35 de mandate de senator – cele 34 de poziții scoase la bătaie în mod obișnuit și un scrutin special pentru înlocuirea republicanului Jim Inhofe, care se va retrage în ianuarie 2023.

Fiecare stat american are doi senatori, cu mandate de șase ani, iar reprezentarea în Camera Reprezentanților este proporțională cu dimensiunea populației, dar nu mai mică de un reprezentant per stat. Spre exemplu, California, cel mai populat stat american, are 52 de reprezentanți în Cameră, în timp ce Wyoming, cel mai puțin populat stat, are doar unul, dar ambele au câte doi senatori.

Republicanii, favoriți în sondaje să câștige măcar una dintre camerele Congresului SUA

Înaintea votului, democrații controlează ambele camere ale Congresului SUA, însă majoritățile lor sunt extrem de fragile, în special la Senat, acolo unde au 48 de mandate, iar independenții Angus King și Bernie Sanders votează cu ei și asigură o proporție 50-50 între democrați și republicani, diferența fiind făcută de votul de departajare al vicepreședintei democrate Kamala Harris.

Potrivit sondajelor, republicanii sunt favoriți să obțină majoritatea în Camera Reprezentanților, iar Senatul încă se joacă – probabil, controlul în Camera superioară a Congresului SUA va depinde de rezultatul curselor extrem de strânse din Pennsylvania, Georgia și Nevada.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:13 - Șeful spionajului german avertizează: „Rusia va ataca NATO cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu”
23:03 - Bijuterii și obiecte sacre, furate din biserici de către o călugăriță. Care este valoarea totală a bunurilor
22:52 - Nicușor Dan, despre scandalul privind planșeul de la Piața Unirii: „De doi ani Primaria Sectorului 4 spune că vrea să facă planșeul și nu e în stare să aibă un proiect să vină cu avizele”
22:28 - „Boala vampirului”, presupusa afecțiune de care suferea Vlad Țepeș. Dezvăluirile uluitoare ale unei tinere care se confruntă cu aceeași boală rară
22:05 - Emil Dumitru (PNL), după scandalul privind planșeul Unirii: Am ajuns într-o situație penibilă. Cred că trebuie să clarificăm foarte bine, pe viitor, în legislația națională, care sunt competențele Primăriei Generale și primăriilor de sector
21:57 - Nicolae Ciucă: „M-am opus Cortinei Roșii de Fier care amenință să cadă după decizia CCR, mă opun și gardurilor puse cu forța”
21:45 - Radu Miruță, despre scandalul lucrărilor la planșeul din Piața Unirii: „Niște instituții naționale nu pot să stabilească cadastrul pe suprafața cărei primării este” (VIDEO)
21:37 - Marcel Ciolacu intervine în scandalul privind planșeul Unirii: Într-o democrație consolidată, dreptatea nu se face cu buldozerul, ci prin instituțiile statului. Aici nu este vorba de cine strigă mai tare
21:27 - Rareș Hopincă, despre scandalul privind planșeul Unirii: Primarul General nu poate emite dispoziții de demolare pentru o proprietate aparținând altcuiva, pentru o proprietate privată. Dispoziția e ridicolă în sinea ei (VIDEO)
21:07 - Prefectul Capitalei atacă în instanță dispoziția lui Nicușor Dan de desființare a șantierului