Cine este James Solages, cetățeanul american suspect în asasinarea președintelui din Haiti, Jovenil Moise

Cine este James Solages, cetățeanul american suspect în asasinarea președintelui din Haiti, Jovenil Moise
Președintele din Haiti, Jovenel Moise, ucis în timpul unui atac / Foto: Hepta.ro

James Solages, un cetățean american, se numără printre persoanele arestate și acuzate că ar fi participat la asasinarea președintelui din Haiti. Până la acest moment însă, autoritățile nu au furnizat încă dovezi cu privire la vinovăția celor arestați.

Ministrului haitian pentru Alegeri și Relații Intra-partinice, Mathias Pierre, a explicat faptul că printre persoanele arestate pentru asasinarea președintelui din Haiti se numără cel puțin un cetățean american. Totodată, potrivit Reuters, alți patru suspecți au fost uciși.

James Solages, cetățeanu american suspect în asasinarea președintelui din Haiti

Potrivit Reuters, un cetățean maerican de orginie haitiană s-a numărat printre persoanele arestate, fiind suspect de asasinarea președintelui Jovenil Moise.

Ministrul Pierrea a precizat, potrivit presei străine, că cei patru suspecți arestați și duși la poliția din Capitală au fost înconjurați de o mulțime de oameni violenți, care au început să îi fluiere.

Totodată, numele celorlalți asasini nu au fost făcute publice, dar membrii au Guvernului au precizat că este vorba despre cetățeni străini.

Un grup de persoane neidentificate au atacat reședința privată a președintelui haitian Jovenel Moise în timpul nopții și l-au împușcat mortal, a declarat premierul interimar Claude Joseph într-o declarație publicată miercuri.

Președintele Jovenil Moise a fost asasinat

Miercuri, 7 iulie, în jurul orei 01:00, un grup de persoane neidentificate, inclusiv unele care vorbeau spaniolă, au atacat reședința privată a președintelui, rănind mortal pe șeful statului haitian. Prima Doamnă a suferit de asemenea răni grave în urma atacului și se afla în spital, potrivit unei declarații publicată de biroul prim-ministrului interimar Claude Joseph, scrie france24.com.

Iosif a spus că acum este conducătorul țării. Condamnând „actul inuman și barbar”, Joseph a făcut apel la calm, spunând că poliția și forțele armate ale țării au preluat controlul asupra situației de securitate.

Moise a condus Haiti, cea mai săracă țară din America, prin decrete, după ce alegerile legislative din 2018 au fost întârziate în urma disputelor interne, inclusiv când se termină propriul mandat.

În plus față de criza politică, răpirile pentru răscumpărare au crescut în ultimele luni, reflectând în continuare influența crescândă a bandelor armate din națiunea caraibiană.

Haiti se confruntă, de asemenea, cu sărăcia cronică și cu dezastrele naturale recurente.

Insecuritate și instabilitate politică

Președintele s-a confruntat cu o opoziție accentuată din partea populației care i-a considerat mandatul nelegitim și a trecut printr-o serie de șapte prim-miniștri în patru ani. Cel mai recent, Joseph trebuia să fie înlocuit săptămâna aceasta, după doar trei luni în post.

Pe lângă alegerile prezidențiale, legislative și locale, Haiti urma să aibă un referendum constituțional în septembrie, după ce a fost amânat de două ori din cauza pandemiei coronavirusului.

Susținut de Moise, textul reformei constituționale, menit să consolideze puterea executivă, a fost respins covârșitor de opoziție și de multe organizații ale societății civile.

Constituția în vigoare în prezent a fost scrisă în 1987 după căderea dictaturii . Criticii susțineau, de asemenea, că este imposibil să organizezi un sondaj, având în vedere insecuritatea generală din țară.

Ultima oră
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)
12:19 - Florin Cîțu: Parteneriatul între PNL și președintele Klaus Iohannis, mai puternic ca niciodată. Nu există niciun parteneriat pe persoană fizică (VIDEO)
12:13 - Basistul și fondatorul trupei Status Quo a murit. Alan Lancaster avea 72 de ani
12:01 - Florin Cîțu: Vom vedea în BEX care este cea mai bună soluție pentru PNL în ceea ce privește șefia Camerei Deputaților. Demisia este o decizie unilaterală
11:55 - Municipiul Ploiești, în scenariul roșu. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 3
11:53 - Nepoata părintelui Arsenie Boca are 90 de ani și a trecut peste un atac cerebral și o formă severă de COVID-19. Zoe Dăian este convinsă că unchiul său o veghează (VIDEO)
11:29 - Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la sediul PNL
11:24 - Un cutremur puternic a avut loc în Creta. Mai multe clădiri, avariate după seismul de 5,8 grade
11:19 - Dacian Cioloș, val de acuzații despre alegerile din USR PLUS după ce Dan Barna l-a numit „om al sistemului”: „Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?” / „Abia ăsta este «sistemul» de neacceptat, nu calomnii ieftine” (VIDEO)