Cine sunt teroriștii ISIS-K, autorii masacrului din Kabul. Se află în conflict inclusiv cu talibanii, proaspăt reveniți la putere în Afganistan

Cine sunt teroriștii ISIS-K, autorii masacrului din Kabul. Se află în conflict inclusiv cu talibanii, proaspăt reveniți la putere în Afganistan
Kabul, Afganistan / Foto: Mohammad Rahmani (Unsplash.com)

Atacul terorist care a avut loc pe aeroportul din Kabul a provocat peste 100 de victime, printre care s-au numărat și soldați americani. Masacrul a fost revendicat de gruparea ISIS-K. Anunțul a fost făcut pe Telegram, contul Stat Islamic.

Încă de dinainte ca ISIS-K / Stat Islamic Provincia Khorasan să revendice atacul, militarii au anticipat bine autorul evenimentului nefericit. De asemenea, încă de după-amiaza zilei de joi, Marea Britanie a lansat un avertisment cu privire la un posibil măcel. În cele din urmă, acesta s-a produs, fără a fi luate măsuri de precauție.

În replica atacului terorist revendicat de ISIS-K, Joe Biden a anunțat opoziție fermă.

„Vom răspunde cu forță și precizie la momentul nostru, într-un loc pe care îl alegem și în maniera pe care o preferăm.

(…) Acești teroriști, ISIS, nu vor câștiga. Vom salva americanii, ne vom scoate de acolo aliații afgani, iar misiunea noastră va merge mai departe”, a declarat Biden.

Cine sunt teroriștii ISIS-K

De asemenea, și armata germană s-a declarat îngrijorată de riscul crescut al unor atacuri sinucigașe din partea ISIS-K, care a luat naștere în ianuarie 2015. Gruparea este formată din foști talibani afgani și pakistanezi.

Membrii grupării Stat Islamic sunt cunoscuți drept extremiști, mult mai radicali, mai duri decât talibanii reveniți la putere în Afganistan, cu care se află în conflict. ISIS-K îi consideră pe talibani „apostați” (n.r. – care-și neagă credința), iar uciderea lor este acceptată, potrivit legii islamice.

Statul Islamic s-au poziționat împotriva păcii din Afganistan, stabilită în februarie 2020 între SUA și talibani și au anunțat că vor continua să se opună, inclusiv prin intermediul unor gesturi extreme, caracteristice de altfel.

În timpul negocierilor purtate dintre afgani și americani, ISIS-K a revendicat mai multe atacuri mortale, care au avut loc în mai multe puncte-cheie ale Afganistanului. Au avut loc evenimente sângeroase în estul provinciei Nangahar, în capitala Kabul, dar și în provinciile Kunar, Jowzjan, Paktia, Kunduz și Herat. De asemenea, ISIS-K a revendicat un atac în Iran, în anul 2018.

ISIS-K consideră că are mai multe motive de răzbunare. În 2019 a înregistrat pierderi militare consistente, iar în 2020 i-au fost capturați mai mulți membri din vârful clanului, care se află pe lista grupărilor teroriste a Departamentului american de stat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`