Joe Biden, primele declarații după atentatele teroriste din Kabul: Nu vom uita, nu vom ierta, vă vom face să plătiți / Viețile pierdute au fost date în serviciul libertății / Efortul de evacuare, unul cum nu a mai fost văzut în istorie (VIDEO)

Joe Biden, primele declarații după atentatele teroriste din Kabul: Nu vom uita, nu vom ierta, vă vom face să plătiți / Viețile pierdute au fost date în serviciul libertății / Efortul de evacuare, unul cum nu a mai fost văzut în istorie (VIDEO)
Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al SUA. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Președintele SUA, Joe Biden, a susținut o primă conferință de presă după atacurile teroriste de la Aeroportul Internațional din Kabul, revendicate de ISIS-K, în care au fost omorâți cel puțin 60 de afgani și 12 militari americani. Liderul de la Casa Albă a subliniat că America nu se va lăsa intimidată și le va da teroriștilor un răspuns pe măsură. Totodată, el a spus că eforturile de evacuare au atins un nivel fără precedent pe fața Pământului și vor continua și în zilele următoare. Americanii uciși și-au dat viața „în serviciul libertății, în serviciul securității și în serviciul altora, în serviciul Americii”, a subliniat Joe Biden.

Joe Biden, primele declarații după atentatele teroriste de la aeroportul din Kabul

„Un atac comis de grupul cunoscut ca ISIS-K a luat viețile membrilor de serviciu americani, gărzilor de la aeroport și a rănit grav multe alte persoane. A rănit și un număr de civili, iar civilii au fost, de asemenea, omorâți. Am fost angajat toată ziua într-un contact constant cu comandanții militari de aici, de la Pentagon, precum și cu cei din Afganistan și de la Doha. (…) Situația de la sol este încă în evoluție și primesc constant informații. Se poate spune despre acești membri de serviciu americani care și-au dat viața că au fost niște eroi, eroi care au fost implicați într-o misiune altruistă și periculoasă pentru a salva viețile altora, parte dintr-un efort de evacuare cum nu a mai fost văzut în istorie, cu peste 100.000 de cetățeni americani, parteneri ai americanilor, afgani care au colaborat cu noi și alte persoane care au fost preluate în siguranță în ultimele zile, doar în ultimele 12 ore au fost scoși alți 7.000. Au fost parte din cea mai curajoasă, cea mai altruistă și cea mai capabilă armată a lumii și sunt parte din ceea ce eu numesc simplu fibra Americii, coloana vertebrală a Americii, ceea ce are mai bun țara de oferit”, a declarat șeful statului american.

Președintele SUA a amintit de regretatul său fiu, Beau Biden, care a fost diagnosticat cu cancer cerebral la revenirea din Irak și care în cele din urmă a decedat, și a subliniat că el și prima doamnă a Statelor Unite înțeleg drama prin care trec familiile americanilor uciși în atacurile de joi.

„Jill și cu mine avem inimile îndurerate, cum sunt convins că le aveți și voi, pentru toate acele familii afgane care i-au pierdut pe cei iubiți, inclusiv copii mici, și suntem revoltați pe cât avem inima de rănită. (…) Și noi simțim, cum simțiți și voi, ce simt astăzi familiile acestor bravi eroi, ai acest sentiment de parcă te înghite o gaură neagră în străfundul pieptului, nu există nicio cale de ieșire, (…) dar știu asta, avem o obligație continuă, o obligație sacră față de voi toți, față de familiile acelor eroi, iar o obligație nu este temporară, durează pentru totdeauna. Viețile pe care le-am pierdut astăzi au fost vieți date în serviciul libertății, în serviciul securității și în serviciul altora, în serviciul Americii”, a adăugat Joe Biden.

Liderul american a anunțat că le-a ordonat comandanților americani „să dezvolte planuri operaționale pentru a lovi obiective, conducerea și facilitățile ISIS-K”, structura regională a Statului Islamic, cu o denumire inspirată de numele unei regiuni din Afganistan.

„Vom răspunde cu forță și precizie la momentul nostru, într-un loc pe care îl alegem și în maniera pe care o preferăm”, a subliniat Joe Biden, fără să ofere detalii specifice.

„Acești teroriști ISIS nu vor câștiga. Vom salva americanii, ne vom scoate de acolo aliații afgani, iar misiunea noastră va merge mai departe”, a continuat el.

Încă nu există nimic care să sugereze că talibanii ar fi fost implicați în atacuri, spune gen. McKenzie.

Șeful Comandamentului central al SUA menționase anterior că încă nu există niciun indiciu care să sugereze vreo conspirație între talibani și teroriștii care au efectuat atacul.

„Dacă am sau nu încredere în ei… acesta este un cuvânt pe care l-aș folosi cu grijă. M-ați auzit spunând-o înainte, `nu este ceea ce spun, este ceea ce fac`. Au motive pragmatice pentru care își doresc să plecăm de acolo până la 31 august. Vor să recapete aeroportul. Noi vrem, de asemenea, să plecăm până atunci, dacă este posibil să facem asta. Prin urmare, împărtășim un obiectiv comun. Cât timp ținem în viață obiectivul comun, a fost folositor să colaborăm cu ei. Au redus o parte din îngrijorările noastre de securitate și au fost folositori când am lucrat mai departe cu ei”, a declarat generalul McKenzie, întrebat dacă are încredere în talibani.

Ultima oră
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!