Cod roșu de ploi torențiale în Calabria și Sicilia. Un uragan a lovit sudul Italiei

Cod roșu de ploi torențiale în Calabria și Sicilia. Un uragan a lovit sudul Italiei
Foto: Pixabay

Furtunile puternice au lovit pentru a doua zi sudul Italiei, în urma cărora au fost declanșate alunecări de teren și inundații fără precedent, potrivit Reuters.com

Site-ul meteo italian Ilmeteo.it a anunțat că anumite părți ale Siciliei și vârful adiacent al Italiei, Calabria, au fost lovite de un uragan rar mediteranean, cunoscut sub numele de Medicane, cu vânturi estimate să atingă rafale de până la 120 km/h.

Cel puțin o persoană a decedat

Cadavrul unui bărbat în vârstă de 67 de ani a fost recuperat într-o livadă de citrice, departe de locul unde a fost văzut ultima dată, după ce mașina lui a fost lovită de ape, la sud-vest de orașul sicilian Catania. Soția lui este încă dispărută, au declarat serviciile de urgență.

Școlile au fost închise în sudul Italiei

Asociația fermierilor din Sicilia a declarat, într-un comunicat de presă, că peste 300 de mm cubi de ploaie au căzut în apropiere de Catania, în doar câteva ore, duminică – aproape jumătate din precipitațiile medii anuale de pe insula mediteraneană.

Organismul de ajutor de urgență al Protecției Civile a emis luni cea mai mare alertă roșie pentru vârful de nord al Siciliei și sudul Calabriei, avertizând despre un potențial risc pentru vieți pierdute și daune materiale în acele zone vizate.

Școlile au fost închise în sudul Italiei, iar zeci de zboruri au fost deviate din zonă și legăturile cu feribotul dintre insulele sudice au fost anulate.

Acesta schimbări climatice au fost puse pe spatele încălzirii globale, avertizează ONU, nivelul gazelor de seră din atmosferă au crescut considerabil. Recent, și Germania a fost lovită de o furtună puternică.