Comisar european: Europa a fost „lacomă”, nu „naivă” în privința Rusiei

Comisar european: Europa a fost lacomă, nu naivă în privința Rusiei
Sursă foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Comisarul pentru concurență al Uniunii Europene, ​Margrethe Vestager, a anunțat marți că europenii au fost „lacomi”  în momentul în care au trimis Rusiei o mare parte din aprovizionarea lor cu energie, conform AFP.

„A existat un mare risc – dependența – pe care o plătim acum”

Comisarul Margrethe Vestager a declarat că „Nu am fost naivi, am fost lacomi. Industria noastră a fost construită în jurul energiei rusești mai ales pentru că era ieftină”, în interviul publicat în Franța de Les Echos.

În ceea ce privește atitudinea europenilor a fost aceeași „cu cea a Chinei pentru multe produse sau a Taiwanului pentru cipuri, unde am mers în primul rând pentru a găsi costuri de producție mai mici”, a mai explicat comisarul.

Însă „a existat un mare risc – dependența – pe care o plătim acum” cu consecințele războiului din Ucraina, a explicat comisarul, care consideră că „de acum înainte va trebui să plătim o primă de securitate”, în special mizând pe gazul natural lichefiat (GNL), care este mai scump, dar care ar putea oferi „stabilitate și predictibilitate, ceea ce va duce la investiții”, a spus aceasta.

„Nu putem lăsa pe tușă statele cele mai dependente de petrolul rusesc”

Comisarul a mai specificat că „nu putem lăsa pe tușă statele cele mai dependente de petrolul rusesc” și că „aprovizionarea lor trebuie să fie asigurată”.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că posibilitatea unui acord în următoarele zile este „foarte puțin probabil” , într-o scrisoare pentru președintele Consiliului European, Charles Michel, consultată de AFP, conform Hotnews.ro.

Robert Habeck, vicecancelar și ministru german al Economiei, le-a cerut germanilor să economisească energie pentru a-l „enerva pe Putin”. Declarația a fost făcută în contextul în care Berlinul încearcă să-și reducă dependența de gazul rusesc, după ce Rusia a invadat Ucraina. În paralel, scrie New York Times, liderii UE se pregătesc de embargo pe importul de petrolul rusesc, după ce au impus embargo pe carbune. Habeck se numără printre cei care au criticat politica Berlinului din ultimii ani, prin care a crescut depedența țării de resursele de energie rusești.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni