Comisarul european pentru energie: Avertisment pentru cei care sunt de acord cu schema Moscovei de plată în ruble pentru gazele rusești

Comisarul european pentru energie: Avertisment pentru cei care sunt de acord cu schema Moscovei de plată în ruble pentru gazele rusești
Comisarul european pentru energie: Avertisment pentru cei care sunt de acord cu schema Moscovei de plată în ruble pentru gazele rusești. Sursa Foto: Hepta/ Mario Salerno/EU Council

Introducerea schemei indicate de președintele rus Vladimir Putin țărilor pe care le-a calificat drept „neprietenoase”  încălcă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană la adresa Rusiei.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson a făcut anunțul luni, la Bruxelles, după o întâlnire cu miniștrii energiei din țările Uniunii Europene.

Avertisment pentru cei care acceptă schema Moscovei de plată în ruble

„Plata în ruble prin mecanismul de conversie gestionat de autoritățile publice ruse și (deschiderea) unui al doilea cont în acest scop la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancțiunilor şi nu pot fi acceptate”, a declarat Kadri Simson.

Gazprom a oprit complet săptămâna trecută livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria.

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin, a solicitat ţărilor pe care el le-a numit drept „neprietenoase”, după războiul provocat în Ucraina, să introducă o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca mai apoi banii să fie schimbați în ruble ruseşti.

Germania este pregătită să accepte un embargo petrolier asupra petrolului rusesc. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul german de finanțe, Christian Lindner, potrivit CNN.

„Germania este pregătită pentru noi sancțiuni, inclusiv un embargo petrolier”, a precizat Lindner.

„Ne-am pregătit să fim mai puțin dependenți de importurile rusești de energie. Este nevoie de timp pentru a reduce dependența. A fost o greșeală să fim dependenți în acest fel, dar facem progrese. Putem reduce importurile, începând cu cărbunele, apoi petrolul.

Va dura mai mult timp pentru a fi independenți de importurile rusești de gaze naturale, dar (procesul) va continua, așa că, în cele din urmă, vom fi complet independenți de Rusia”, a continuat ministrul german de finanțe.

„Nu vom plăti în ruble pentru gazul rusesc”

„Pot să vă asigur că Germania este pregătită să reducă importurile de petrol. Știm că alții examinează cu atenție această problemă. Luăm aceste decizii împreună, este în interesul nostru. Suntem uniți, pentru că toate democrațiile lumii împărtășesc interese comune. Trebuie să rămânem uniți în Uniunea Europeană și în parteneriatul transatlantic”, a mai spus ministrul german de finanțe.

El a arătat că Germania nu va plăti în ruble pentru gazul rusesc.

„Germania nu poate fi șantajată. Contractele sunt contracte și toate aceste contracte sunt fundamentate pe plăți în dolari sau în euro. Așa că antreprenorii germani trebuie să plătească în euro sau dolari. Aceasta este situația contractelor și nu se va schimba pentru că are Putin nevoie să-și finanțeze mașinăria de război”, a estimat Christian Linder.

Urmăriți B1TV.ro și pe