Comisia Europeană a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României: Statul nu respectă deciziile CJUE și CCR în cazul cuplurilor gay

Comisia Europeană a declanșat procedura de pre-infringement împotriva României: Statul nu respectă deciziile CJUE și CCR în cazul cuplurilor gay
Foto: Life.ro

Comisia Europeană a declanșat procedura de pre-infringement împotriva țării noastre, după ce asociația Accept a reclamat statul român că nu respectă deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și Curții Constituționale a României (CCR) pronunțate în cazul Coman – Hamilton, informează G4Media, care citează surse de la Bruxelles.

Cazul Adrian Coman – Robert Clai Hamilton

Adrian Coman şi Robert Clai Hamilton s-au căsătorit în 2010, în Bruxelles. Ulterior, ei au cerut ca uniunea lor să fie recunoscută şi în România, fiind cetăţeni europeni cu drepturi egale.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că un cuplu căsătorit format din două persoane de același sex este recunoscut ca atare în orice țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește libera circulație. CJUE a argumentat că statele UE au libertatea de a autoriza sau nu căsătoria homosexuală, după cum doresc, dar nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean UE prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, drept de ședere derivat pe teritoriul lor.

Curtea Constituțională din România a stabilit, la rândul ei, că statul trebuie să recunoască dreptul de ședere în România al persoanelor de acelaşi sex căsătorite, dacă unul dintre membrii cuplului este cetățean UE.

România, acuzată că nu respectă legislația UE privind libera circulație a persoanelor gay căsătorite

Asociația Accept a acuzat, însă, că statul român continuă să nu respecte libertatea de circulație a acestor persoane, Inspectoratul General pentru Imigrări refuzând să acorde cartea de rezidență (dreptul de ședere) soțului care vine în România împreună cu cetățeanul român.

Asociația atrage atenția că soții persoanelor gay ar trebui să beneficieze de dreptul la coasigure și alte drepturi civile, de care nu pot beneficia câtă vreme statul român le refuză cartea de rezidență.

Accept a depus plângerea la Comisia Europeană după ce un alt cuplu gay a avut probleme cu obținerea cărții de rezidență.

Executivul comunitar a declanșat procedura în urmă cu câteva săptămâni, transmițând plângerea asociției către aplicația EU Piolot. Acest pas ține de cutuma Comisiei Europene și este făcut în încercarea de a clarifica problemele în cauză pentru a evita, dacă este posibil, declanșarea procedurii de infringement.

Teodora Roseti, Directoare Executiva Accept, a explicat pentru G4Media că această procedură se declanșează atunci când există suspiciuni serioase că un stat UE încalcă legislația europeană.