Comisia Europeană ar urma să anunțe aprobarea primelor planuri naționale de redresare: Ursula von der Leyen începe un turneu în țările care au primit undă verde

Comisia Europeană ar urma să anunțe aprobarea primelor planuri naționale de redresare: Ursula von der Leyen începe un turneu în țările care au primit undă verde
foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va începe miercuri o vizită în Spania și Portugalia, într-un turneu în care va merge prin mai multe state ale Uniunii Europene pentru a anunța aprobarea planurilor naționale de redresare și reziliență.

Următoarele destinații ale oficialului european, joi, vor fi Grecia și Danemarca. O zi mai târziu, vineri, președinta Ursula von der Leyen va merge în Luxemburg, potrivit EFE preluată demarketresearchtelecast.com.

În acest turneu, președintaComisiei, Ursula von der Leyen, ar urma să anunțe aprobarea primelor planuri naționale de redresare

„Planul este acela de a livra rezultatul evaluării și recomandarea noastră către Consiliu pentru aprobarea respectivelor planuri naționale de redresare”, a declarat purtătorul de cuvânt Dana Spinanț, făcând referire la scopul călătoriilor.

Deși se presupune că vizitele în cele cinci state UE vizează comunicarea aprobării Bruxellesului, Spinanț a insistat că Executivul european încă nu a finalizat evaluările și că acestea trebuie încuviințate de colegiul comisarilor.

Analiza planurilor „se află în ultima fază”, dar „încă mai sunt câțiva pași”, spune Dana Spinanț, care a explicat că acest colegiu de comisari va putea adopta evaluările fie la întâlnirea față în față programată pentru marți, fie printr-o procedură scrisă care poate avea loc în orice zi.

Deși detaliile călătoriei sunt încă necunoscute, se crede că președinta Comisiei Europene va vizita proiectele care vor fi finanțate prin faciliatea de redresare. Astfel, Ursula von der Leyen ar verifica la firul ierbii mai puternic instrument european în lupta cu efectele economice ale pandemiei, într-un moment în care și vaccinarea a căpătat ritm – 50% dintre adulții din UE au primi măcar o doză de ser.

Pe baza planurilor respective, țările membre ale UE vor putea accesa banii din planul european de redresare post-pandemică, așa-zisul Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro.

României îi revin 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi, respectiv 16 miliarde de euro împrumuturi. Țara noastră a depus PNRR în 31 mai, însă între timp Comisia Europeană a formulat o serie de observații, astfel că autoritățile române efectuează o serie de corecturi.