AMENDĂ RECORD încasată de 4 mari producători de maşini de spălat. Multinaţionalele au fost prinse că au format un cartel pentru fixarea preţurilor

AMENDĂ RECORD încasată de 4 mari producători de maşini de spălat.  Multinaţionalele au fost prinse că au format un cartel pentru fixarea preţurilor

Şase mari producători de maşini de spălat au primit, joi, o amendă record din partea autoritatăţii franceze de concurenţă pentru fixarea preţurilor.
Vizate au fost companiile producătoare de electrocasnice Whirlpool, Electrolux, BSH (subsidiară a Bosch), Indesit, Candy Hoover şi Eberhardt Freres, care au primit o amendă totală de 189 de milioane de euro (214 milioane de dolari), pentru că au format un cartel în perioada 2006-2009 şi au decis să majoreze preţurile la maşini de spălat, frigidere şi aragaze.

Pentru că aceşti producători reprezintă 70% din piaţa franceză a electrocasnicelor, cartelul a avut un impact major asupra preţurilor plătite de retaileri şi consumatori, a explicat şeful Autorităţii de Concurenţă, Isabelle de Silva, potrivit capital.ro.

Companiile nu vor contesta amenzile şi unele chiar şi-au cerut iertare autorităţilor de reglementare pentru comportamentul lor, a precizat de Silva.

Cei şase producători de electrocasnice s-au înţeles asupra preţurilor pentru retaileri la reuniunile lor oficiale şi în restaurantele celebre din Paris, cum ar fi La Duree şi Corona Imperial.

Gigantul american Whirpool a primit cea mai mare amendă, de 56 milioane de euro, la care se adaugă o amendă de 46 milioane de euro dictată companiei italiene Indesit, care a fost cumpărată de Whirlpool în 2014.

Electrolux a fost amendată cu 48 milioane de euro, Candy Hoover cu 15 milioane de euro şi Eberhardt Freres cu un milion de euro.

Amenda BSH a fost redusă cu 70-80% din suma iniţială până la 23 de milioane de euro, după ce compania a ajutat în anchetă.

Aceasta este cea mai mare amendă acordată de autoritatea franceză anul acesta.