AMENDĂ RECORD încasată de 4 mari producători de maşini de spălat. Multinaţionalele au fost prinse că au format un cartel pentru fixarea preţurilor

AMENDĂ RECORD încasată de 4 mari producători de maşini de spălat.  Multinaţionalele au fost prinse că au format un cartel pentru fixarea preţurilor

Şase mari producători de maşini de spălat au primit, joi, o amendă record din partea autoritatăţii franceze de concurenţă pentru fixarea preţurilor.
Vizate au fost companiile producătoare de electrocasnice Whirlpool, Electrolux, BSH (subsidiară a Bosch), Indesit, Candy Hoover şi Eberhardt Freres, care au primit o amendă totală de 189 de milioane de euro (214 milioane de dolari), pentru că au format un cartel în perioada 2006-2009 şi au decis să majoreze preţurile la maşini de spălat, frigidere şi aragaze.

Pentru că aceşti producători reprezintă 70% din piaţa franceză a electrocasnicelor, cartelul a avut un impact major asupra preţurilor plătite de retaileri şi consumatori, a explicat şeful Autorităţii de Concurenţă, Isabelle de Silva, potrivit capital.ro.

Companiile nu vor contesta amenzile şi unele chiar şi-au cerut iertare autorităţilor de reglementare pentru comportamentul lor, a precizat de Silva.

Cei şase producători de electrocasnice s-au înţeles asupra preţurilor pentru retaileri la reuniunile lor oficiale şi în restaurantele celebre din Paris, cum ar fi La Duree şi Corona Imperial.

Gigantul american Whirpool a primit cea mai mare amendă, de 56 milioane de euro, la care se adaugă o amendă de 46 milioane de euro dictată companiei italiene Indesit, care a fost cumpărată de Whirlpool în 2014.

Electrolux a fost amendată cu 48 milioane de euro, Candy Hoover cu 15 milioane de euro şi Eberhardt Freres cu un milion de euro.

Amenda BSH a fost redusă cu 70-80% din suma iniţială până la 23 de milioane de euro, după ce compania a ajutat în anchetă.

Aceasta este cea mai mare amendă acordată de autoritatea franceză anul acesta.

Ultima oră
23:07 - Vladimir Putin spune că marina Rusiei poate lansa „o lovitură de imposibil de prevenit”, dacă e nevoie: „Suntem capabili să detectăm orice inamic în apă, deasupra apei și în aer”
23:07 - Pandemia de COVID a scăpat de sub control în Turcia, avertizează medicii
22:40 - Când ar urma să aibă loc o explozie a cazurilor de COVID-19 în România. Avertismentul specialiștilor: „Politicienii noștri în continuare așteaptă, ca atunci când sunt surprinși de prima zăpadă”
22:37 - Numărul cazurilor din SUA, în creștere din cauza variantei Delta, spune Casa Albă. Autoritățile americane mențin restricțiile de călătorie
22:08 - Marcel Ciolacu: Va veni FMI în România la anul pentru că nu vor găsi altă soluție. Categoric vor veni și tăierile
21:57 - Ludovic Orban: În decizia despre viitorul PNL trebuie să conteze doar membrii partidului și nicio altă entitate din exteriorul său (VIDEO)
21:42 - Primul oraș din România care vrea să interzică trotinetele electrice în zonele pietonale
21:39 - Radu Oprea (PSD): Starea de alertă din Sectorul 1, o cârdășie între prefectul USR-PLUS și primarul USR-PLUS – și cu mai mulți bani plătiți, și fără curățenie, și cu șobolani. O vom ataca în instanță (VIDEO)
21:32 - Restricții majore în New York, în contextul unui nou val de COVID-19: Vaccin sau test obligatoriu pentru funcționari
21:19 - Tanczos Barna: Agenția pentru Protecția Mediului nu are capacitatea de a interveni cu o echipă de specialiști pentru decontaminarea sau ecologizarea zonelor poluate