Concluziile OMS despre originile SARS-CoV-2: „Extrem de improbabil” ca virusul să fi scăpat din laborator / Nu există dovezi de focare mari asociate COVID-19 înainte de decembrie 2019

Concluziile OMS despre originile SARS-CoV-2: „Extrem de improbabil” ca virusul să fi scăpat din laborator / Nu există dovezi de focare mari asociate COVID-19 înainte de decembrie 2019
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Este „extrem de improbabil” ca virusul SARS-CoV-2 să fi apărut dintr-o scurgere de laborator în Wuhan, China, a declarat un expert din Organizația Mondială a Sănătății. Echipa de specialiști trimisă de OMS pentru a investiga originile pandemiei de COVID-19 a mai spus și că nu a găsit nicio probă care să ateste existența vreunui focar asociat cu noul coronavirus în oraș sau în altă parte înainte de decembrie 2019, transmite Euronews.

Echipa OMS, concluzii după deplasarea în China. Ce au spus experții despre originile virusului SARS-CoV-2

Într-o conferință de presă organizată cu o zi înainte de plecarea din China, Peter Ben Embarek din delegația OMS a declarat că imaginea pe care o aveau înainte de a efectua investigația nu s-a schimbat dramatic.

Cu toate acestea, el a respins teoria vehiculată de administrația Trump, potrivit căreia un incident de laborator la institutul de virologie din Wuhan s-ar fi aflat în spatele epidemiei, spunând despre acest scenariu că este „extrem de improbabil să explice introducerea virusului la populația umană”.

El a precizat că această teorie nu va fi o ipoteză de lucru pentru următoarele demersuri ce vor fi întreprinse de echipa sa cu scopul de a înțelege mai bine originile virusului.

Echipa OMS, spune el, nu a găsit „nicio dovadă de focare mari care să poată fi asociate cu cazurile de COVID-19 înainte de 19 decembrie, fie la Wuhan sau în altă parte”.

„De asemenea, putem fi de acord că am găsit dovezi de circulație largă a virusului în decembrie. Nu a fost numai un focar epidemic la piețele din Wuhan, ci de asemenea circula și în afara piețelor”, a mai spus expertul.

La peste un an de la debutul crizei COVID-19 care a marcat planeta, reprezentanții delegației OMS au vorbit alături de oficiali din WUhan, locul în care erau depistate primele cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 în decembrie 2019.

Liang Wannian, șefa delegației științifice chineze, spune că ipoteza transmiterii virusului de la un animal este probabilă, însă susține că animalul „încă nu a fost identificat”.

Liang Wannian a precizat că data de debut a primului caz cuprins în cercetare a fost 8 decembrie 2019. Data primului caz asociat cu piața de fructe de mare Hunan a fost 12 decembrie 2019. Totuși, cazul care a debutat în 8 decembrie nu a avut nicio legătură cu piața Hunan, mai spune ea. Chiar și așa, OMS „nu a găsit nicio probă de focare mari” în Wuhan sau în altă parte înainte de decembrie 2019, potrivit The Independent.

Misiunea OMS a început cu stângul, pentru că autoritățile din China au părut reticente în a permite experților să își desfășoare munca și nu le-au oferit autorizații anumitor membri.

Experții au sosit în China în ianuarie, iar de atunci au vizitat o serie de locuri-cheie legate de focarul inițial, inclusiv piețele de carne și pește unde au fost depistate primele cazuri.

În ceea ce privește diversele ipoteze despre cum a ajuns virusul inițial la om, ideea că acest lucru s-a întâmplat printr-un animal intermediar este „cea mai probabilă”, a mai spus Embarek.

De la debutul crizei sanitare și până astăzi, la nivel global, au fost confirmate peste 107 milioane de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2. Peste 2,3 milioane de persoane infectate au murit, în timp ce aproape 79 de milioane s-au vindecat, arată datele centralizate marți de Worldometer.

Până astăzi, 9 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 749.434 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, aratăbilanțul prezentat marțide GCS. Potrivit autorităților,695.398 de pacienți au fost declarați. Tot până astăzi, la nivel național, 19.056 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`