Conflict diplomatic fără precedent între SUA și Ungaria: Maghiari cu funcții guvernamentale, pe lista neagră a americanilor cu interdicție de a intra pe teritorul SUA

Conflict diplomatic fără precedent între SUA și Ungaria: Maghiari cu funcții guvernamentale, pe lista neagră a americanilor cu interdicție de a intra pe teritorul SUA

André Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Budapesta, a declarat că „există persoane, mai precis persoane publice, membri ai Guvernului, pe care SUA nu le consideră potrivite pentru a intra pe teritoriul SUA”, relatează postul ungar M1.

Scandalul diplomatic a debutat, vineri, când într-o discuție, însărcinatul cu afaceri al SUA a admis, fără să precizeze numele persoanelor, că SUA au introdus interdicții de călătorie pentru până la 10 persoane funcționari guvernamentali, oameni de afaceri apropiați guvernului FIDESZ, dar și membri ai guvernului, pentru atingerea adusă intereselor americane, corupție sau afaceri legate de acest fenomen.

Oficialul american nu a dat lămuriri dacă interdicția se referă doar la deplasările private sau și cele oficiale ale membrilor guvernului.

Ulterior, portalul Index.hu a precizat că directorul, directorul adjunct și funcționari ai Agenției Naționale de Taxe și Impozite, un consilier al premierului Ungariei, dar și directori de fundație apropiați FIDESZ se află pe lista neagră.

Ministrul relațiilor economice și afacerilor externe din Ungaria a declarat că însărcinatul cu afaceri al SUA a vorbit despre până la 10 persoane vizate de interdicția de călătorie, dar nu a precizat dacă este vorba și de un membru al guvernului.
 
Comisia de Securitate Națională a Parlamentului Ungariei se va reuni luni pentru a dezbate acest grav incident diplomatic.

Tags: