Consilier al lui Volodimir Zelenski: Nu va avea loc o „afganizare” a războiului / Rușii vor încerca să se baricadeze în sudul și estul Ucrainei

Consilier al lui Volodimir Zelenski: Nu va avea loc o „afganizare” a războiului / Rușii vor încerca să se baricadeze în sudul și estul Ucrainei
În imagine: Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Sursă foto: Hepta - DPA Images

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că autorităţile ucrainene nu se aşteaptă la o „afganizare” a războiului şi nici ca acest conflict să devină „de durată şi epuizant” pentru Rusia. Podoliak a vorbit și despre mișcările trupelor rusești pe teritoriul țării sale.

Podoliak, noi declarații despre războiul declanșat de Rusia în țara sa

„Rusia se va retrage din toate teritoriile, cu excepţia sudului şi estului”, a scris Podoliak, pe Twitter.

El a mai precizat că invadatorii vor încerca „să se baricadeze” în sudul și estul Ucrainei și de acolo „să dicteze condiţiile”.

Din nou, el a făcut apel la ajutor în armament: „Nu ne putem lipsi de armament greu dacă vrem să-i alungăm pe ruşi”.

Trupele ruse în Ucraina se repoziționează

Mesajul a fost transmis în contextul în care, săptămâna aceasta, rușii au prezentat retragerea forțelor lor din zona Kievului ca fiind o mare concesie pe care o fac. În fapt, ei au fost respinși de contraofensiva ucraineană. În plus, neputând susține mai multe fronturi, rușii se pare că se retrag spre estul și sudul Ucrainei.

„Să nu ne mințim singuri privind recentele susțineri ale Kremlinului că va reduce atacurile militare în zona Kievului sau alte informații că își retrag trupele. (…) Credem că ce se întâmplă e doar o repoziționare, nu o retragere reală”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

De altfel, Serghei Șoigu, ministrul rus de Externe, a vorbit despre o nouă strategie a țării sale care vizează „eliberarea” Donbasului: „În linii mari, principalele obiective ale operațiunii speciale din Ucraina au fost îndeplinite. (…) ceea ce ne permite să ne concentrăm atenția și eforturile pentru atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:28 - Ligia Deca, după ce a aflat că bugetul ministerului pe care-l conduce e la un minim istoric de 2,1%: E acoperitor pentru funcționarea normală. În 2013 spunea că 6% din PIB pentru Educație e singura șansă pentru o democrație funcțională
15:24 - Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la votul decisiv din JAI (surse)
15:16 - Amenzi pentru șoferii care făceau drifturi în Poiana Brașov. Legea prevede amenzi de până la 725 de lei pentru „derapaje controlate, în vederea întoarcerii și rotirii autovehiculului”
15:13 - Ploiești: peste 130.000 de apartamente fără căldură furnizată în sistem centralizat. „E o minciună, avem gaz”
15:03 - Ramona Olaru și Cătălin Cazacu și-au spus adio după un an de relație, chiar în prag de Sărbători: „Nu ne mai vorbim de destul timp”
14:54 - Adrian Cioroianu, după reacția Germaniei la vetoul Austriei: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci, și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern” (VIDEO)
14:42 - Anunț care vizează transportul gazelor din Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz în plin scandal România – Viena pe spațiul Schengen
14:37 - Mărturia românilor din Austria: „Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea noastră în Schengen”
14:25 - Cantități record de gaze importate de Republica Moldova din România, pe la Ungheni
14:21 - Germania și Luxemburg amenință că vor bloca aderarea Croației la Schengen dacă nu intră și România, și Bulgaria (VIDEO)