Consiliul European: Armenia şi Azerbaidjan au căzut de acord „să avanseze discuţiile” spre semnarea unui tratat de pace după războiul din Nagorno-Karabah

Consiliul European: Armenia şi Azerbaidjan au căzut de acord „să avanseze discuţiile” spre semnarea unui tratat de pace după războiul din Nagorno-Karabah
Consiliul European: Armenia şi Azerbaidjan au căzut de acord „să avanseze discuţiile” spre semnarea unui tratat de pace după războiul din Nagorno-Karabah. Sursa Foto: Hepta/ Dursun Aydemir

Preşedintele Consiliului European a transmis că liderii Armeniei şi Azerbaidjanului au căzut de acord, în timpul unei reuniuni care a avut loc duminică la Bruxelles, „să avanseze discuţiile” asupra unui tratat de pace în ceea ce privește regiunea Nagorno-Karabah, unde în anul 2020 cele două țări au purtat un război, potrivit AFP.

Armenia și Azerbaidjan au mai făcut un pas spre semnarea unui tratat de pace

Charles Michel, preşedintele Consiliului European a declarat că premierul armean Nikol Paşinian şi preşedintele azer Ilham Aliev au avut o discuţie „sinceră şi productivă” sub medierea UE, la Bruxelles.

„Liderii au convenit să facă să avanseze discuţiile asupra viitorului tratat de pace care reglementează relaţiile interstatale între Armenia şi Azerbaidjan”, a precizat Charles  Michel într-un comunicat, informează Agerpres.

De asemenea, preşedintele Consiliului European a mai precizat că negocierile vor începe „în săptămânile următoare”. Acesta a mai subliniat în faţa celor doi lideri, importanţa de a ţine cont de „drepturile şi securitatea populaţiei armene din Karabah”.

Totodată, va avea loc „o reuniune a comisiilor frontaliere” în zilele următoare, ce va aborda problemele privind delimitarea frontierelor şi „cel mai bun mod de a asigura o situaţie stabilă”.

30 de ani de conflicte și război

Regiunea Nagorno-Karabah, pe care Armenia şi Azerbaidjan şi-o dispută de treizeci de ani, a fost în 2020 miza unui război de şase săptămâni care s-a soldat cu peste 6.500 de morţi, înainte ca un armistiţiu să fie negociat de Rusia.

În cadrul acestui acord, Armenia a cedat bucăţi întregi din teritoriile pe care le controla după un prim război victorios la începutul anilor 1990 şi o forţă de pace rusă de 2.000 de persoane a fost desfăşurată în Nagorno-Karabah 2021, potrivit Digi24.

Charles Michel, a detaliat că o altă reuniune organizată de Uniunea Europeană între Aliev şi Paşinian este prevăzută pentru iulie sau august.

Separatiştii armeni din Nagorno Karabah s-au separat de Azerbaidjan în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice, în 1991. Conflictul care a rezultat a făcut circa 30.000 de morţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe