A fost ales noul şef al Consiliului Europei

A fost ales noul şef al Consiliului Europei
Foto:coe.int

Marija Pejcinovic Buric, ministrul croat pentru Afaceri Externe şi Europene, va fi secretar general al Consiliului Europei pentru următorii cinci ani, informează AFP.

Pejcinovic Buric a câştigat alegerile în faţa ministrului de Externe belgian Didier Reynders, cu 159 de voturi la 105.

Ea își va ocupa funcția începând cu 18 septembrie. Până atunci, secretar general rămâne fostul premier norvegian Thorbjorn Jagland, primul care a fost reales în această funcţie pentru un al doilea mandat.

Secretarul general al Consiliului Europei este oficial „responsabil pentru planificarea strategică, orientarea programului de activităţi şi bugetul Consiliului Europei”, care se ridică la 437 milioane de euro în 2019.

Organizaţie care reuneşte 47 de state de pe continentul european, Consiliului Europei are drept principală misiune apărarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept.

Recent, Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a autorizat Rusia să revină în sânul instanţei de la Strasbourg. Este prima instituţie care ridică sancţiunile decise după anexarea Crimeeii şi declanşarea războiului din estul Ucrainei în urmă cu 5 ani.