Într-un material semnat de Scott Bicheno pentru telecom.com este analizat subiectul constetației de către furnizorul chinez de telecomunicații Huawei a respectării legilor UE de către proiectele de reglementare privind 5G din Polonia și România.
Unul dintre multele lucruri amuzante pe care le aduce statutul de membru al UE este acela că propriile legi naționale pot fi anulate de Bruxelles. Această dinamică nu este trecută cu vederea de avocații Huawei, care consideră că legile de securitate 5G propuse în prezent în Polonia și România contravin legislației UE. Așa că au scris recent vice președintei Comisiei Europene, MargretheVestager, – pentru a-i atrage atenția și a întreba ce va face în legătură cu acest aspect.
Știm toate aceste informații datorită unei cereri în baza libertății de informare depusă de Politico. În cele din urmă, CE a răspuns la cerere și a transmis scrisoarea Huawei, datată 11 septembrie, scurte note dintr-o întâlnire între Vestager și Huawei care a avut loc mai târziu în acea lună și răspunsul oficial al Comisiei Europene la scrisoarea Huawei, trimis aparent la 1 octombrie.
Scrisoarea Huawei a acoperit o parte din subiectul cu privire la posibila sa contestație juridică în Estonia, și anume că discriminarea pe baza naționalității este împotriva legislației UE. Cu toate acestea, a introdus un nou unghi, care urma să acuze cele două țări că le-ar permite SUA să dicteze procesul lor legislativ.
Mai exact, Huawei a identificat memorandumuri (MoU) semnate între cele două țări și SUA cu privire la această chestiune și prima obiecție ridicată în scrisoare s-a referit la: „Încălcarea obligației prevăzute la articolul 4 din TFUE pentru o cooperare sinceră, deoarece prin implementarea în legislația lor națională a memorandumului de înțelegere, România și Polonia favorizează prioritățile de securitate națională ale SUA în fața politicilor UE.”
În timp ce răspunsul UE a fost destul de scurt, este probabil ca scrisoarea Huawei să fi provocat consternare la Bruxelles. Huawei acuză efectiv doi membri ai UE că permit SUA, mai degrabă decât Uniunii, să-i dicteze politica în această privință. Întrucât nu există nimic care să îi supere pe eurocrați mai mult decât să li se reamintească că nu sunt centrul universului, aceasta pare a fi o strategie inteligentă. Rămâne de văzut în opinia lui Scott Bicheno dacă această strategie va genera și ceva mai mult decât să agite lucrurile pe termen scurt.
Sursa articol: telecoms.com