Coreea de Nord ar putea să efectueze un test nuclear în timpul călătoriei lui Joe Biden în Asia, spune SUA

Coreea de Nord ar putea să efectueze un test nuclear în timpul călătoriei lui Joe Biden în Asia, spune SUA
Al 46-lea președinte al SUA, Joe Biden. Foto: Hepta.ro / AdMedia / CNP/AdMedia

Serviciile de informații ale SUA spun despre Coreea de Nord că ar putea să pună în scenă un test nuclear sau unul cu rachete, sau ambele, înainte, în timpul sau după călătoria pe care o va efectua președintele american Joe Biden în Coreea de Sud și în Japonia începând cu această săptămână, a anunțat miercuri consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, potrivit Reuters.

SUA: Coreea de Nord ar putea să efectueze un test nuclear în timpul călătoriei lui Joe Biden în Asia

„Ne pregătim pentru toate scenariile, inclusiv pentru posibilitatea ca o astfel de provocare să se petreacă în timp ce ne aflăm în Coreea sau în Japonia”, a declarat Jake Sullivan, într-un briefing la Casa Albă.

Oficialul american a precizat că SUA se coordonează îndeaproape cu Coreea de Sud și cu Japonia în această chestiune și că a discutat despre Coreea de Nord și cu omologul său chinez, Yang Jiechi, într-o convorbire telefonică pe care au avut-o miercuri.

„Am indicat în termeni destul de clari că serviciile noastre de informații reliefează o posibilitate reală de a exista fie un alt test de rachetă, inclusiv un test cu o rachetă cu rază lungă de acțiune, fie un test nuclear sau, să fiu sincer, ambele, în zilele premergătoare, în timpul sau după călătoria președintelui în regiune”, a explicat consilierul american pentru securitate națională.

El a menționat că SUA este pregătită să își ajusteze postura militară pe termen scurt și pe termen lung, astfel încât „să se asigure că oferim atât apărare, cât și descurajare aliaților noștri din regiune și că răspundem la orice provocare nord-coreeană”.

Purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre, a precizat în același briefing de presă că Joe Biden nu va vizita Zona Demilitarizată (DMZ) care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud.

„Nu va vizita DMZ-ul… nu în această călătorie”, a menționat Jean-Pierre.

Urmăriți B1TV.ro și pe