CORONAVIRUS | Mai mulți voluntari s-au retras din studiul clinic pentru vaccinul anti-COVID-19 al Johnson & Johnson, speriați de problemele apărute la testarea vaccinului AstraZeneca

CORONAVIRUS | Mai mulți voluntari s-au retras din studiul clinic pentru vaccinul anti-COVID-19 al Johnson & Johnson, speriați de problemele apărute la testarea vaccinului AstraZeneca
Foto: pixabay.com

Efectele secundare apărute în cazul unui participant la studiu clinic pentru vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică britanică AstraZeneca provoacă îngrijorare în rândul voluntarilor care iau parte la alte studii clinice similare. Așa se face că, în Spania, mai multe persoane au decis să se retragă din studiul pentru vaccinul anti-coronavirus făcut de compania Johnson & Johnson, a anunțat Alberto Borobia, investigatorul şef al programului din Regatul iberic, citat de Reuters.

Unii participanți au decis să se retragă din studiile clinice făcute de Johnson & Johnson pentru vaccinul anti-coronavirus

”Mulţi ne-au sunat să ne ceară mai multe detalii legate de riscul vaccinării, dacă ceea ce s-a întâmplat are legătură cu vaccinul studiat de noi, acest tip de întrebări”, a declarat Alberto Borobia, fără a preciza numărul de voluntari care au hotărât să nu mai participe la studiu clinic. În același timp, investigatorul a dat asigurări că în continuare există suficienți participanți la studiu, astfel că acesta poate continua.

190 de persoane participă la un studiu clinic de fază a doua pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, studiu care a luat startul la începutul acestei săptămâni, fiind făcut de divizia belgiană Janssen a Johnson & Johnson. Astfel de studii au loc și în Germania și Olanda, cu un număr total de 550 de participanți în cele trei state.

În faza a dooua a acestor studii, specialiștii încearcă să afle care sunt dozele şi regimul de administrare a vaccinului generează cei mai mulţi anticorpi. Potrivit daclarațiilor lui Alberto Borobia, această etapă va avea loc pe parcursul a 14-16 luni. Ulterior, în a treia fază este testată eficacitatea vaccinului, iar intenția celor de la Johnson & Johnson este ca în această etapă să fie testate 60.000 din întreaga lume.

Johnson & Johnson, una dintre companiile cu care Comisia Europeană a purtat discuții în vederea achiziționării vaccinului anti-COVID-19

Johnson & Johnson se numără printre ele nouă companii care și-au asumat respectarea standardelor științifice în procesul de dezvoltare a unui vaccin anti-COVID-19.

Totodată, Johnson & Johnson este una dintre cele șase companii cu care Comisia Europeană a purtat discuții în vederea achiziționării unui vaccin anti-coronavirus în momentul în care acesta va fi disponibil. Reprezentanții Executivului comunitar au avut discuții preliminare și cu Sanofi-GSK,CureVac,Moderna, BioNTech-Pfizer și a semnat un prim contract cuAstraZeneca.

AstraZeneca a întrerupt studiul vaccinului după reacții advrese apărute la un voluntar din Marea Britanie

În urmă cu o săptămână, studiile clinice finale efectuate în Marea Britanie pentru vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford au fost suspendate temporar, după ce unul dintre cei testaţi a avut o reacţie adversă. Asta deşi vaccinul dezvoltat de cele două entități este considerat drept unul dintre cele mai promițătoare din cele aproape 180 raportate de Organizația Mondială a Sănătății, mai ales că depăşise fazele 1 şi 2 de testare.

Îmbolnăvirea a fost raportată la un pacient din Marea Britanie și a fost caracterizata drept o „reacție adversă serioasă”, însă, potrivit specialiştilor, este vorba despre o parte normală din procesul de testare a unui nou vaccin.

Între timp, reprezentanții AstraZeneca au anunțat că au reluat testele pentru vaccinul împotriva noului coronavirus.

„Teste clinice ale vaccinului împotriva coronavirusului al AstraZeneca și Oxford au fost reluate în Regatul Unit după ce autoritatea de reglementare sanitară pentru medicamente a confirmat că sunt sigure”, a precizat grupul AstraZeneca.

Ultima oră
13:23 - Doar 24 paturi ATI libere pentru pacienți COVID, în toată țara. În spitalele din București nu mai există niciun loc
13:14 - 5.655 de cazuri noi de coronavirus, dintre care aproape 2.600 doar în București. Încă 109 decese asociate SARS-CoV-2, printre care și o femeie nevaccinată, de 28 de ani. La ATI sunt internați 272 de pacienți cu COVID-19
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
13:05 - Florin Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Primii bani vor veni la începutul lui decembrie
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)
12:40 - DSP: În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,95 la mia de locuitori. Au fost raportate 2.600 de cazuri în ultimele 24 de ore
12:39 - Ludovic Orban reclamă o „lovitură de partid”: Florin Cîțu nu înțelege că fie nu va mai fi prim-ministru, fie va rămâne numai din mila PSD. A devenit persona non grata pentru un număr uriaș de cetățeni (VIDEO)
12:33 - IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă (VIDEO)
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)