CORONAVIRUS | Marea Britanie: 168 de cazuri majore de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu AstraZeneca

CORONAVIRUS | Marea Britanie: 168 de cazuri majore de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu AstraZeneca
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

Joi, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunţat un număr de 168 de cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu o doză de vaccin pentru coronavirus al AstraZeneca, reprezentând o rată de 7,9 cheaguri la 1 milion de doze, o creştere a incidenţei faţă de datele de săptămâna trecută.

Săptămâna trecută fuseseră raportate 100 astfel de cazuri, incidenţa fiind de 4,9 la 1 milion de doze, scrie Reuters, citat de News.ro.

Asupra vaccinului pentru Covid-19 al AstraZeneca a existat o atenţie sporită în legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, iar unele ţări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca numai persoane care au peste o anumită vârstă să fie imunizate cu acest vaccin.

Această creştere a numărului de cazuri era aşteptată, potrivit lui Adam Finn, profesor de pediatrie la Bristol University.

„Cazurile sunt raportate rapid şi sigur, dar sunt şi cazuri care au apărut anterior, iar acum sunt recunoscute şi raportate”, a declarat el.

În Marea Britanie au fost administrate 21,2 milioane de prime doze din vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, toate cazurile de efecte adverse, cu excepţia unuia singur, fiind raportate după prima doză. Nu a fost oferit un total al cazurilor de efecte adverse după administrarea celei de-a doua doze.

În total au fost raportate 32 de decese din cauza cheagurilor de sânge, comparativ cu 22 săptămâna trecută, dar rata de decese provocate de cheaguri de sânge a scăzut de la 22% la 19%.

Marea Britanie a recomandat ca persoanele cu vârste de sub 30 de ani să primească o alternativă la vaccinul AstraZeneca-Oxford, după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor a descoperit că există dovezi ale unei legături între cazurile rare de cheaguri de sânge şi nivelul scăzut al trombocitelor.

Marea Britanie: Femeile însărcinate se vaccinează împotriva COVID-19 doar cu serurile produse de Pfizer și Moderna

Autoritățile din Marea Britanie au decis ca femeile însărcinate să fie imunizate împotriva COVID-19 doar cu vaccinurile produse de Pfizer și Moderna, singurele studiate cu studii solide.

Pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate, cele care au născut recent sau alăptează se poate face orice vaccin. Potrivit datelor, acestea nu sunt mai vulnerabile la COVID și fac în general forme ușoare ale bolii, dar cele care dezvoltă simptome sunt de 3 ori mai predispuse să nască prematur.

Marea Britanie anunță „un tratament innovator” anti-COVID sub formă de capsule, care ar urma să fie administrat de acasă, de la primele simptome

Multe state ale lumii încă întâmpină dificultăți în ceea ce privește campaniile de vaccinare, din diverse motive: bariere diplomatice, financiare sau logistice, respectiv scepticismul cetățenilor în serurile scoase pe piață. Pe fondul acestor probleme, Marea Britanie pregătește un nou tratament anti-COVID-19.

După ce oamenii de știință au transmis faptul că oamenii vor trebui să se obișnuiască să trăiască cu COVID mult timp de-acum încolo, într-o „nouă normalitate”, premierul Boris Johnson a anunțat lansarea unui tratament antiviral împotriva SARS-COV-2. Cel mai probabil, acesta va fi scos pe piață începând din tomana lui 2021, potrivit oficialului britanic.

Pastilele anti-COVID ar urma să fie administrate încă de la primele simptome, fără a mai fi nevoie internarea persoanei infectate în spital.

Urmăriți B1TV.ro și pe