CORONAVIRUS | Medicul francez Didier Raoult: COVID-19 ar putea fi o boală sezonieră. Este posibil ca într-o lună să nu mai existe cazuri de îmbolnăvire în majoritatea țărilor din zona temperată (VIDEO)

CORONAVIRUS | Medicul francez Didier Raoult: COVID-19 ar putea fi o boală sezonieră. Este posibil ca într-o lună să nu mai existe cazuri de îmbolnăvire în majoritatea țărilor din zona temperată (VIDEO)
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Poupart Julien/ABACA

COVID-19 ar putea fi o boală sezonieră, astfel că este posibil ca ”într-o lună să nu mai existe cazuri de coronavirus în majoritatea țărilor temperate”, susține medicul francez Didier Raoult, director alInstitutului de Boli infecțioase dinMarseille, devenit celebru în ultima perioadă după ce a folosit cu succes un tratament bazat pe combinația dintre hidroxiclorochină(un derivat mai puțin toxic al clorochinei, medicament anti-malarie) și azitromicină (un antibiotic utilizat în pneumonia bacterială) în cazul pacienților cu COVID-19, informează Le Parisien.

Medicul a lansat ipoteza potrivit căriea COVID-19 este o boală de sezon, bazându-se pe faptul că în Marseille se înregistrează o „scădere constantă a numărului de cazuri diagnosticate și a numărului de cazuri internate în terapie intensivă”. Astfel, Raoult susține că orașul său se află „pe un val descendent” al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

„Dacă lucrurile continuă astfel, una dintre posibilitățile luate în calcul în cazul acestei boli, aceea că este una sezonieră, se confirmă. (…) Este posibil ca în termen de o lună să nu mai existe cazuri de COVID-19 în țările din zona temperată”, afirmă medicul într-un videoclip publicat pe canalul său de Youtube.

Pentru a veni în sprijinul ipotezei sale, directorul Institutului de Boli infecțioase dinMarseille a mai precizat că „multe dintre bolile infecțioase sunt sezoniere”, iar „infecțiile virale respiratorii din țările din zona temperată sunt mult mai frecvente în sezonul rece și de obicei se opresc primăvara”.

CORONAVIRUS | Medicul francez Didier Raoult: COVID-19 ar putea fi o boală sezonieră. Este posibil ca într-o lună să nu mai existe cazuri de îmbolnăvire în majoritatea țărilor din zona temperată

Medicul francez le răspunde celor care contestă folosirea hidroxiclorochinei în tratamentul pacienților cu COVID-19

În același videoclip, medicul francez a denunțat „violența reacțiilor” față faptul că el folosește hidroxiclorochina în terapia pacienților cu SARS-CoV-2. Raoult susține că este o victimă a modului în care este văzută situația de către statele foarte bogate ”care nu sunt obișnuite să se confrunte cu boli noi pentru care trebuie să ia decizii rapide”.

”Acest mod de gândire nu este în concordanță cu situațiile de criză”, cum este cea din țările afectate grav de pandemia de COVID-19, a mai spus Didier Raoult.

Medicul francez a început să administreze controversata combinație terapeutică, bazându-se pe argumentul că hidroxiclorochinaa fost folosită ca medicament de mulți ani și se cunoaște astfel nivelul de toxicitate al substanței. Astfel, sute de francezi au ajuns să stea la cozi ore în șir pentru a obține medicamentul.

Iar discuțiile despre eficiența acestui tratament au luat amploare și după ce președintele american Donald Trump a susținut, într-o postare pe contul său de Twitter, că „clorochina va schimba istoria medicinei”.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează că oamenii nu ar trebui să se grăbească să-și facă stocuri din astfel de medicamente, întrucât acestea trebuie administrate doar sub atentă supraveghere medicală, altfel având reacții adverse extrem de grave.

Un exemplu în acest sens este cel al unui bărbat din statul american Arizona care a murit după ce a ingerat fosfat de clorochină, un produs folosit la curăţarea acvariilor. Soția acestuia a ajuns la spital în stare gravă.

Astfel, există state, precum Suedia, care au început să interzică administrarea clorochinei în tratamentul pacienților cu COVID-19 din cauza efectelor adverse grave pe care le provoacă această substanță.

Situația cazurilor de COVID-19 din Franța

Revenind la situația din Franța, cele mai recente date arată că aproape 159.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus, bilanțul deceselor ajungând la 20.796. În același timp, de la debutul pandemiei, aproape 40.000 de francezi testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19 au fost declarați vindecați.

Medicul Didier Raoult, despre COVID-19

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“