CORONAVIRUS | O treime din armata SUA refuză să se vaccineze

CORONAVIRUS | O treime din armata SUA refuză să se vaccineze
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Oficialii Pentagonului au declarat miercuri că aproximativ o treime din armata SUA refuză să primească vaccinul Covid-19, în ciuda nivelurilor semnificative de infecție cu coronavirus din forțe.

Generalul-maior Jeff Taliaferro a dezvăluit rata ridicată a refuzului în ședința din Congres, deoarece Departamentul Apărării SUA continuă să clasifice vaccinurile covid ca fiind opționale, deoarece acestea nu au primit încă aprobarea deplină de la Administrația Federală pentru Medicamente.

O treime din armata americană refuză să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2

„Ratele de acceptare sunt undeva pe teritoriul celor două treimi”, a spus Taliaferro, subliniind că cifra se bazează pe „date foarte timpurii”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că nu există date detaliate la nivel militar cu privire la vaccinări, dar a spus că până acum au fost administrate peste 916.500.

Kirby a spus că nivelul de refuz este egal cu cel al populației generale, unde vaccinul nu a fost oferit aproape la fel de larg, scrie AFP, citată de France24.

„Noi, în armată, reflectăm practic ratele de acceptare ale societății americane”, a declarat Kirby reporterilor.

Guvernul a folosit armata și Garda Națională pentru a ajuta la vaccinarea publicului larg.

Kirby a spus că până la sfârșitul acestei săptămâni, peste un milion de militari vor fi primit vaccinuri.

Pentagonul face ca majoritatea vaccinărilor standard să fie obligatorii pentru personalul militar.

„Dar, deoarece vaccinurile covid au fost aprobate numai în regim de urgență, nu pot fi forțate asupra oamenilor”, a spus Kirby.

El a menționat că secretarul apărării Lloyd Austin a primit vaccinul.

„Ceea ce dorește secretarul este ca bărbații și femeile din departament să ia cea mai bună și mai informată decizie pentru ei, sănătatea lor și sănătatea familiilor lor”, a spus Kirby.

Șeful ONU cere un plan global de vaccinare anti-COVID-19

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a făcut apel miercuri la crearea unui plan global de vaccinare împotriva COVID-19, avertizând că inechitățile din eforturile inițiale expun la risc atât sănătatea lumii, cât și economia.

În deschiderea unei sesiuni speciale a Consiliului de Securitate cu privire la vaccinuri, eveniment organizat la nivel de miniștri de afaceri externe, Antonio Guterres a avertizat că doar 10 națiuni au administrat 75% din doze până acum – și că 130 de țări încă nu au efectuat nicio vaccinare.

„Lumea are nevoie urgent de un plan global de vaccinare pentru a-i aduce împreună pe toți cei cu puterea necesară, expertiza științifică și capacitățile financiare și de producție”, a declaratAntonio Guterres, în cadrul reuniunii virtuale.

Secretarul general al ONU s-a arătat de părere că Grupul celor 20 de economii majore (G20) se regăsește în cea mai bună poziție pentru a înființa un grup de lucru privind finanțarea și implementarea vaccinărilor globale. În acest sens, Antonio Guterres a exprimat sprijinul deplin al ONU.

Avertisment transmis de celebrul medic american Anthony Fauci

Celebrul medic american Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, atrage atenția că este „posibil” ca vaccinul Covid-19 să devină un vaccin anual, la fel ca cel antigripal.

Fauci a mai spus că este „pe deplin convins” de faptul că oamenii de știință lucrează deja la un vaccin universal împotriva coronavirusului care să abordeze toate variantele.