COVID-19 i-a fost fatal. Unul dintre cei mai cruzi lideri din Europa, condamnat pentru crime de război, a murit

COVID-19 i-a fost fatal. Unul dintre cei mai cruzi lideri din Europa, condamnat pentru crime de război, a murit

Mamcilo Krajisnik a murit astăzi, la vârsta de 75 de ani. Este un fost lider politic al sârbilor din Bosnia, condamnat pentru crimele de război de justiția internațională. COVID-19 i-a fost fatal fostului lider politic.

Mamcilo Karajisnik este unul dintre cei mai controversați lideri politici din ultimul secol, cunoscut pentru relația sa apropiată cu Radovan Karadzic, șeful sârbilor bosniaci în timpul conflictului armat din ’90. Karajisnik, care a fost președintele parlamentului sârbilor bosniaci, în timpul războiului intercomunitar din Bosnia, din perioada 1992-1995,s-a stins marți, într-un spital din Banja Luka (Bosnia Herțegovina), infromează RTRS.

Bosniacul a fost internat în spital la finalul lunii august. Starea sa de sănătate se agravase după ce fusese infectat cu SARS-COV-2.

Mamcilo Karajisnik, eliberat din închisoare în 2013

Mamcilo Karajisnik a fost arestat în aprilie 2000 și condamnat în 2006, în primă instanță, de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, la 27 de ani de detenție pentru crime de război, însă achitat pentru genocid. A făcut apel, iar sentința a fost redusă în martie 2009 la 20 de ani. În cele din urmă, Karajisnik a fost declarat vinovat de „expulzare, strămutări forțate și persecutare de civili non-sârbi în Bosia”, dar a fost eliberat în anul 2013.

Peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de refugiați au rezultat în urma războiului din Bosnia.