COVID-19: O nouă tulpină potențial periculoasă a fost confirmată deja în 39 de țări

COVID-19: O nouă tulpină potențial periculoasă a fost confirmată deja în 39 de țări
Sursa Foto: Freepik

Discuțiile despre noile variante de COVID nu s-au terminat, oamenii de știință descoperind încă una: AY.4.2. În urmă cu câteva zile, autoritățile sanitare din Regatul Unit au clasificat o nouă mutație a variantei Delta a COVID-19 dreptpotențial periculoasă, scrie ndtv.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) a făcut această clasificare după ce  Delta AY.4.2 a arătat o rată de creștere accelerată în Regatul Unit în ultimele luni. Potrivit UKSHA, „Există câteva dovezi timpurii că ar putea avea o rată de creștere mare în Regatul Unit în comparație cu Delta”. Cu toate acestea, agenția a adăugat că „sunt necesare mai multe dovezi pentru a ști dacă acest lucru se datorează modificărilor comportamentului virusului sau condițiilor epidemiologice”.

Face parte AY.4.2 din aceeași familie de mutații care definesc varianta Delta?

Da, AY.4.2 este un descendent al variantei Delta a COVID-19. Varianta Delta, cunoscută și sub numele de B.1.617.2, a fost identificată pentru prima dată în India în octombrie 2020.  AY.4.2 conține 2 mutații în proteina sa spike – A222V și Y145H.

În ce țări au fost raportate până acum AY.4.2? Potrivit cov-lineages.org, Regatul Unit reprezintă 96% cazuri de AY.4.2, urmat de Danemarca și Germania cu 1% fiecare.

De asemenea, a fost raportat în SUA, Israel și Rusia. În Israel, o declarație a ministerului la sfârșitul zilei de 19 octombrie a spus că țara a confirmat un caz de AY 4.2, un băiat de 11 ani sosit din Europa.

Între timp, AY.4.2 a fost detectată într-un total de 39 de țări din întreaga lume, potrivit Outbreak.Info, inclusiv Canada, Australia, Japonia și o mare parte din Europa. România are cea mai mare proporție de cazuri cu AY.4.2, în urma Regatului Unit.