Cristian Diaconescu: Astăzi nu se pune problema unui război direct între marile puteri, dar se poate intra într-o spirală a escaladării din cauza unui incident. Activitățile militare în Marea Neagră sunt intense (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Astăzi nu se pune problema unui război direct între marile puteri, dar se poate intra într-o spirală a escaladării din cauza unui incident. Activitățile militare în Marea Neagră sunt intense (VIDEO)

Cristian Diaconescu, președintele PMP, a vorbit despre episodul de miercuri din Marea Neagră, unde Rusia susține că ar fi tras o serie de focuri de avertisment către un distrugător britanic, poziție negată de partea britanică.

„Este exact tipul de incident de care se teme o lume întreagă”, a declarat fostul ministru de Externe miercuri la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, unde a explicat că în zilele noastre nu se poate pune problema unui război direct între marile puteri, însă un incident de acest gen poate provoca o spirală a escaladării.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV: „Activitățile militare în Marea Neagră sunt foarte intense”

Întrebat ce să înțelegem, având în vedere că incidentul din Marea Neagră vine după summitul Biden-Putin, președintele PMP a explicat: „Este exact tipul de incident de care se teme o lume întreagă. Astăzi nu se poate pune problema unui război direct între marile puteri, dar poate exista o astfel de situație când se intră într-o spirală a escaladării datorită unui incident. În al doilea rând, este problema Crimeii. În legătură cu Peninsula Crimeea, în mod categoric, Federația Rusă se comportă ca și cum ar fi propriul teritoriu, această apartenență a Crimeii este recunoscută numai de statul rus, nimeni altcineva nu are din acest punct de vedere o altă perspectivă. Activitățile militare în Marea Neagră sunt foarte intense, Federația Rusă are și o zonă de excludere aeriană și navală în această zonă, cu caracter permanent”.

„Pentru a se evita astfel de incidente există, să știți, o procedură prealabilă de notificare, mai ales între americani și ruși. Când se intervine, de exemplu, în Orientul Mijlociu, există comandamente – în Qatar, de exemplu, este unul de acest gen – de unde se transmit notificări foarte detaliate în legătură cu activitățile militare care se pot desfășura în proximitatea unei sau alteia dintre marile puteri. Ceva s-a întâmplat în Marea Neagră. Partea britanică spune că nu a avut o acțiune militară directă, rușii au o altă variantă. Evident, este o chestiune de contextualizare, pentru că până la urmă Vladimir Putin a avut o atitudine destul de relaxată în relația cu Biden, nici Biden nu a fost extrem de hotărât în dialogul de la Geneva. Probabil că acum se încearcă o repoziționare din punct de vedere militar, care să anunțe niște pași politici sau diplomatici în continuare”, a mai precizat fostul ministru.

Ucraina, spune Cristian Diaconescu, este linie roșie pentru Federația Rusă.

„Ucraina este linie roșie pentru Federația Rusă. Din această perspectivă nu trebuie să devină membră a Alianței Nord-Atlantice, Federația Rusă descurajează chiar și o discuție de principiu din această perspectivă și, automat, și comportamentul militar este unul adecvat, exact ca în situația teritoriului național”, a adăugat el.