Cristian Diaconescu (PMP), despre criza migranților declanșată de regimul Lukașenko: Ne aflăm în definiția standard a războiului hibrid (VIDEO)

Cristian Diaconescu (PMP), despre criza migranților declanșată de regimul Lukașenko: Ne aflăm în definiția standard a războiului hibrid (VIDEO)
Foto: Facebook

Criza migranților de la frontiera cu Belarus se încadrează în definiția standard a războiului hibrid, a declarat Cristian Diaconescu, președintele PMP, marți, pentru B1 TV. Acesta a explicat faptul că regimul Alexandr Lukașenko aduce migranții cu avioanele din Orientul Mijlociu și-i masează la graniele cu statele UE, mai ales cu Polonia, ca un soi de răzbunare pentru sancțiunile economice impuse de UE, Marea Britanie și SUA Belarusului. Sancțiunile, a amintit Diaconescu, au fost impuse ca urmare a încălcărilor repetate ale valorilor democratice și statului de drept de către regimul Lukașenko și urmare a reprimării violente a opoziției de către acesta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, despre noua fază a crizei migranților

„Se pare că e într-adevăr un răspuns orchestrat de Lukașenko și autoritățile de la Minsk. Acești oameni sunt aduși din Orientul Mijlociu cu avioanele până la Minsk și de acolo, însoțiți de forțe de poliție și militari, sunt masați la frontiera cu trei state UE, în special Polonia.
E răspunsul pe care Lukașenko l-a găsit oportun în ce privește regimul de sancțiuni instituit de UE, Marea Britanie și SUA față de comportamentul brutal, abuziv, reprimarea pe care a orchestrat-o acest regim în ce privește opoziția din Belarus”, a declarat Cristian Diaconescu, pentru B1 TV.

Subiectul va fi discutat săptămâna viitoare în UE, la nivel de miniștri de Externe.

„În egală măsură e o problemă în UE că, pornind din 2015, încă nu e o decizie solidară privind gestionarea fluxurilor masive de migranți. Din păcate, chiar dacă de multe ori astfel de situații sunt instrumentate politic, UE nu are un răspuns direct și imediat, ci mai mult pe baze naționale, iar diferențele de abordare sunt foarte mari”, a mai declarat Diaconescu.

Diaconescu: Criza migranților declanșată de Belarus, tactică de război hibrid

„Discutăm de o formă de agresiune care, chiar dacă nu îmbracă toate caracteristicile agresiunilor militare, e o modalitate de presiune brutală instrumentată statal, deci ne aflăm în definiția standard a războiului hibrid”, a mai afirmat Cristian Diaconescu, pentru B1 TV.

Președintele PMP a mai spus că NATO nu se poate implica în acest subiect, dar un nou regim de sancțiuni ar putea fi eficient.

Acesta a comentat și propunerea lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, ca UE să dea bani regimului bielorus ca să-i țină acolo pe migranți, așa cum a făcut cu Turcia: „Nu știu în ce măsură poate fi considerată o soluțe, dar observați că Moscova și Minsk nu se referă la soluția decentă care ar genera o relaxare a situației, anume democratizarea statului Belarus, revenirea la un respect al normelor statului de drept, democratice, libertatea de exprimare și de contestare. Restul propunerilor sunt făcute în joacă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:56 - Ayatollahul Khamenei cere reexaminarea sistemului cultural al Iranului, în contextul protestelor fără precedent
11:52 - După protestele fără precedent, China relaxează restricțiile împotriva Covid-19: decizia majoră anunțată de Beijing pare să reprezinte un răspuns clar la nivel național
11:43 - 25 de persoane reținute pentru un presupus complot de extremă dreapta pentru răsturnarea statului german. Au fost efectuate arestări și în Austria, și în Italia
11:40 - O tânără mămică a avut parte de șocul vieții sale după ce a născut. Totul s-a întâmplat de Sfântul Nicolae
11:33 - Sărbători fără colindători? Orașul în care cei care pleacă la colindat riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei
11:21 - Reacția lui Culiță Sterp la apariția informațiilor conform cărora ar fi omorât un om: „M-ați făcut criminal, asta nu o să rămână așa”. Ce măsuri va lua artistul
11:20 - Surse: România insistă pentru un vot pe aderarea la Schengen în Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Țara noastră ar putea fi primită în ciuda opoziției manifestate de Austria, într-o premieră istorică (VIDEO)
11:13 - Cine e Jenna Ortega, actrița principală din Wednesday. Detalii pe care nu le știai despre ea
10:59 - Antonio Guterres (ONU): Omenirea a devenit o armă de extincție în masă. Lăsând la o parte visurile iluzorii ale miliardarilor, nu există o Planetă B / Canada cere o țintă de 30% pentru conservarea naturii
10:55 - Poștașii din Vaslui se modernizează. Pensia vine mai rapid pe biciclete electrice